Brukerundersøkelser viser at kameraet er den viktigste komponenten i en smarttelefon for folk flest. Mobilprodusentene skryter sine egne kamera opp i skyene, men hvilket er egentlig best? I tillegg kan oppfatningen av best være veldig subjektiv. For å få svar på dette har vi valgt ut fem telefoner i salg i Norge med høyest poengsum hos DxOMark, et selskap som laboratorietester kamerautstyr. Deretter lot vi en av DNs egne fotografer sette telefonene på prøve. I denne testen har vi kun sett på hovedkameraet. Frontkameraet og videoopptak kommer i egne tester.

For ordens skyld må vi nevne at vi tok med Iphone 7+ fordi Iphone er markedsleder i Norge, selv om telefonen ikke er blant de aller beste hos DxOMark. Vi har utelatt HTC U11 fordi den ble lansert etter at testen ble igangsatt. Alle de utvalgte telefonene ble lansert i år.

Telefonene

Telefonene vi har valgt ut er Iphone 7+, Samsung Galaxy S8+, Huawei P10, Sony Xperia XZ Premium og LG G6.

Kamera fortsatt best

Mange foretrekker i dag å bare ha med seg mobilen som kamera, selv på ferie. Men ifølge vår fotograf velger man da bort en rekke muligheter.

– Selv de beste mobilkameraene kan fortsatt ikke måle seg med digitalkamera på mange områder. Dersom du bare tar med mobilkamera på ferie vil du gå glipp av muligheten til å bruke bildene du tar til noe særlig mer enn sosiale medier, sier Aleksander Nordahl, fotograf i Dagens Næringsliv.

Mangel på zoom, for dårlig blitz og kvaliteten på kameraet i seg selv er vesentlige kriterier.

– Med mobilen er man avhengig av å gå tett på motivet siden de fleste bare har vidvinkel. I tillegg er ikke brikkene som registrerer lyset like bra som i et kamera og derfor egner bildene seg dårlig til å henge på veggen, sier Nordahl.

For å kompensere for dårlig plass til optikk og en skikkelig bildebrikke (platen som fanger lyset, tilsvarende film i gamle kamera) gjør at mobilprodusentene kompenserer ved å endre en del på bildene før de lagres. Fargene endres og bildene gjøres kunstig skarpere i telefonen.

– Mobilbilder er ofte pene på små skjermer, men gode og varige minner fortjener høyere kvalitet, sier Nordahl.

Slik får du gode feriebilder: Fotografens tips til fotografering med mobilen
DNs fotograf Aleksander Nordahl gir deg sine beste tips for fotografering med mobilen.
04:22
Publisert:

Naturlig eller behandlet

Telefonene i testen behandler bildene svært ulikt. Noe av det en ambisiøs mobilfotograf må ta stilling til er hvilken tilnærming som passer best.

– Personlig mener jeg man får best resultat med en telefon som tar naturlige, lite etterbehandlede bilder. Da kan man justere bildene etter at de er tatt. Hvis telefonen legger på for mange effekter, kan man ikke ta de bort igjen, sier Nordahl.

Fikser ikke alt

I mange tilfeller hvor man kan gå tett på motivet og har passe mye lys får man gode mobilbilder. Men det er en rekke situasjoner som er vanskelige for alle kamera, og det er disse vi har studert. Vi har sett på hvordan kameraet tolker ulike situasjoner, hvordan de prioriterer de ulike delene av en eksponering og hvor god kvalitet det er på komponentene.

– Et viktig funn er at ingen av telefonene har god nok blitz. Man er best tjent med å aldri bruke mobilblitzen. Ikke overraskende ser vi også at antallet megapiksler ikke sier noe om kvaliteten på bildene, sier Nordahl.

Konklusjon

– Jeg ville aldri dratt på ferie eller tatt viktige bilder med bare mobiltelefonen. Men dersom jeg ble tvunget til det ville jeg valgt Samsung Galaxy S8 eller Iphone 7+. Samsung er best for dem som ikke vil justere bildene i etterkant selv, mens Iphone er et godt valg for dem som liker fotoredigering. Iphone 7+ er også den eneste telefonen som kan ta skikkelige portretter, sier Nordahl.(Vilkår)