Svaret er nei. Apple gjør ikke sine gamle modeller trege for å få folk til å kjøpe nye, skriver Zdnet.com. Hvis du føler det slik er det trolig fordi den nye modellen frister. Det er konklusjonen i en ny rapport fra Futuremark, et selskap som tester ytelsen til digitale maskiner.

Rapporten er basert på 100.000 tester av syv iPhonemodeller, der brukerne har installert deres testapp.

Studie fra 2014

Rapporten er laget som et svar på en blogg som nylig antydet at Apple med vilje gjør gamle modeller trege når det kommer nye. Bloggen viste til en studie fra 2014 laget av en økonomistudent på Harvard. Studien viste at Google-søk etter «planned obsolence» (planlagt utdatert), økte kraftig hver gang Apple hadde lansert en ny telefon. Men dette skyldes trolig at den gamle mobilen føles treg når det finnes noe bedre.

Gjør en god jobb

Testene viser blant annet av Iphone 5s hadde jevn ytelse over tid, selv om operativsystemet ble oppgradert to ganger. Det samme stemte for Iphone 6 og Iphone 6s, og at forskjellene også var små for Iphone 7 ved oppgradering til det nyeste systemet.

– Våre data viser at, heller enn å redusere ytelsen med vilje på gamle modeller, gjør Apple faktisk en god jobb. De støtter eldre enheter med jevnlige oppdateringer som gir konsistent ytelse på tvers av nye operativsystemer, skriver Futremark. (Vilkår)