– Handlingsregelen hadde en funksjon en gang i tiden, men med den økende endringstakten vi ser nå er det meningsløst å «grave ned» pengene for fremtidens generasjoner, vi må investere i kompetanse og nye næringer for at de skal kunne være med i fremtiden, svarer gründer og investor Tharald Nustad på spørsmål om hva han ville gjort hvis han hadde makten Norge.

Nustad er blant en rekke fremstående investorer og gründere som har svart på DNs spørsmål om teknologi og økonomi, og på dette punktet har Nustad særlig mye på hjertet.

Nustad mener alle bransjer fremover vil treffes av en «tsunami» av teknologi som skaper banebrytende endringer, og at Norge bør sette av minst to prosent av Oljefondet for å kunne ri denne bølgen og ikke bli offer for den.

Utdannelse, skatt og investeringer

Nustad mener vi trenger mer målrettet satsing på nye typer utdannelsesløp innen teknologi, oppstart av selskaper og «eksponentielle organisasjoner», et begrep som beskriver dynamikken i vår nye nettverksdrevne økonomi. Han vil også endre skattepolitikken.  

– Man bør gjøre opsjonsbeskatningen bedre for gründere og fjerne formuesskatt eller i det minste gjøre det mer attraktivt å investere i startups enn eiendom, svarer han. 

Han ville også brukt makten til å sette av mange titalls milliarder til kompetente investeringer i oppstartsselskaper, og satt av mye kapital til å lage en norsk versjon av det britiske innovasjonsfondet Nesta.  

Nustands svar

 Er norske etablerte bedrifter generelt godt eller dårlig forberedt på de teknologiske endringene?

– Bedrifter generelt, også norske, har for mye kultur som er bygget for å bevare, og for lite teknologikompetanse, innovasjonsfokus og kundefokus. 

– Trekk frem én bransje som du tror er spesielt moden for spesielt store teknologiske endringer de neste fem årene

– Jeg tror alle bransjer kommer til å stå overfor banebrytende endringer, men skal jeg nevne én blir så vil finansbransjen se store endringer de neste fem årene.  

– Nevn en norsk gründer eller en etablert bedrift som virkelig har imponert deg med nyskaping?

– Jeg har lenge vært imponert over Opera, som har klart å være førende i utviklingen av internetteknologi over lang tid. Opera har vært ekstremt viktig for kompetansen innen teknologi og bedriftsutvikling i Norge, og har lært opp mange bra folk og hentet mye god kompetanse fra utlandet.

– Hva er din mest spennende investering og hvorfor?

– Investeringen i Learn Capital, et Edtech fond i San Francisco har gitt meg innsikt i veldig mange av de viktige nye teknologiene og skolesystemene som kommer til å revolusjonere utdannelse fremover. Det kan gi veldig bra avkastning samtidig som det har tydelig positive effekter for veldig mange mennesker.

– Hva er din dårligste investering og hvorfor?

– Jeg har gjort diverse dårlige investeringer og flere har gått konkurs. Den viktigste fellesnevneren er at det ikke har vært de riktige folkene på rett plass. Som investor er dette en del av spillet og det viktigste er å dra ut lærdom når det går galt.

– Har du en dings, app eller digital tjeneste som du er spesielt glad for?

​- Jeg er veldig interessert i Virtual Reality, så jeg synes Google Daydream er veldig spennende. På privatfronten må jeg også si at Alexa fra Amazon og Spectacles fra Snap er ganske kule.

LES FLERE INTERVJUER MED TEKNOLOGI-INVESTORER HER:

ARE TRAASDAHL:Utgjør 63 prosent av USA-børsene, men finnes nesten ikke i Norge

PETTER STORDALEN:-Den som ikke fornyer seg vil forvitre

SIRI BEATE DAMSLETH:-Ville puttet 95 av eggene i samme kurv

JON VON TETZCHNER:-Jeg har en ny drone, jeg mistet kontrollen over den forrige(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.