The Guardian skriver at cyberkriminelle har fått tilgang til eposter og forretningshemmeligheter tilhørende revisjonsselskapet Deloittes kunder, som inkluderer store, børsnoterte selskaper.

Deloitte, som regnes som en av de fire store innenfor revisjon verden over, har i rundt seks måneder vært klar over at uvedkommende har skaffet seg tilgang til store mengder konfidensiell informasjon som lå lagret i en skyløsning, skriver avisen.

Epost til og fra 244.000 ansatte i Deloitte var lagret i Microsoft-skyløsningen Azure. Gjennom en administratorkonto som kun var avhengig av ett passord, skal netthackerne hatt kommet seg inn. Ifølge avisen skal det ikke har vært krav om to-stegs-innlogging til administratoren, noe som er blitt stadig mer vanlig. Uvedkommende skal potensielt også ha hatt tilgang til brukernavn, passord, IP-adresser, oppsett for forretningerplaner og helseinformasjon.

Var best

Ettersom Deloitte også gir råd om hvordan kunder kan øke sin datasikkerhet, og så sent som i 2012 ble kåret til beste cybersikkerhetskonsulent verden, oppfattes datainnbruddet som særdeles pinlig.

Deloitte bekrefter overfor avisen at hackingen har funnet sted. Ifølge selskapet skal kun en håndfull av deres kunder ha blitt «påvirket». Guardians kilder har imidlertid anslått at opptil fem millioner eposter var lagret i skyen, og derfor kan ha blitt kompromittert. Dette avviser Deloitte uten å utdype egne tall.

Deloitte skriver at selskapet har hatt en gjennomgang i kjølvannet av forholdet.

«Gjennomgangen har gitt oss mulighet til å forstå hvordan informasjon som har vært utsatt og hva hackeren faktisk gjorde. Den visste at ingen kunders forretninger er blitt forstyrret», heter det i svaret The Guardian har fått fra det verdensomspennende firmaet.

Ifølge avisen er det ikke avklart hvorvidt datainnbruddet skyldtes en enslig hacker, konkurrenter eller var utført på bestilling fra utenlandske makter.

Datainnbruddet ha blitt oppdaget i mars i år, og uvedkommende skal ha kunne hatt tilgang til systemene siden oktober eller november 2016.

Moods of Norway-gründer i 2011: – Med blendende norsk natur og et rosa badekar kan det aldri gå feil
På det meste var Moods of Norway verdsatt til 540 millioner kroner. Så gikk de konkurs. I 2011 møtte DN gründerne bak det norske motehuset på en rosa båt for å snakke om suksessen. Les historien om klesmerket i lenken under.
03:26
Publisert:

Se på DNtv:(Vilkår)