DN publiserte fredag en stor dokumentar som viser at tusenvis av nordmenn er utpekt som risikopersoner i en global database som brukes av verdens banker. World-Check er en konfidensiell, global liste over risikopersoner, noen ganger omtalt som «verdens største svarteliste». Den inneholder navnene til samfunnstopper, familiene deres, tunge kriminelle og terrorister. En av de yngste var fem måneder gammel da hun ble oppført.

Svartelisten

Les dokumentaren

Klikk her

Medieselskapet Thomson Reuters ønsker ikke å fortelle DN hvor mange nordmenn som er lagt inn i World-Check. Ingen andre enn abonnenter har tilgang til opplysningene over personer som må undersøkes grundigere fordi de kan bli innblandet i hvitvasking, korrupsjon eller terrorfinansiering.

Etter å ha fått tilgang til 2014-utgaven av den private databasen, har DN analysert datamaterialet og sortert ut nordmennene som befinner seg i den hemmelige databasen, også omtalt som «verdens største svarteliste». DNs analyse viser at det befinner seg 5520 personer og selskaper knyttet til Norge i databasen.

Gir ikke beskjed om listeføring

De som oppføres i World-Check eller andre tilsvarende lister, blir ikke informert om saken. Lemuel Brewster, senior global pr-direktør hos Thomson Reuters sier til DN at selskapet ikke tar kontakt med personene som oppføres i World-Check, fordi de ikke har kontaktopplysningene deres.

– Personlige data samles inn fra kilder som er tilgjengelige for allmennheten, og disse kildene gir vanligvis ikke pålitelige kontaktdetaljer som epost eller postadresser. World-Check gjør det klart for sine kunder at inkludering av et individ i World-Check ikke automatisk skal brukes for å trekke noen konklusjon (verken negativ eller noen annen) om dem, skriver han til DN.

Personene som i all hemmelighet føres opp i databasen kan havne i ulike kategorier, som «Individer», «Terrorisme», «Finanskriminalitet» eller «Politisk eksponerte personer». Enkelte av nordmennene DN har funnet i databasen er oppført med familiemedlemmer i opptil tre generasjoner. Mange av personene i databasen er oppført med fødselsdato, personnummer, fødested, oversikt over verv de har hatt og hvor de har jobbet – eventuell straffehistorikk og negativ omtale i mediene. Som DNs analyse har vist, er en del av informasjonen bare hentet rett fra Wikipedia, nettleksikonet hvem som helst kan redigere.

Kan ta kontakt

Thomson Reuters globale pr-direktør oppfordrer folk som frykter at de er listeført til å ta kontakt med selskapet. Han skriver følgende i en e-post til DN:

-Thomson Reuters er forpliktet til å hjelpe finanssektoren til å bekjempe økonomisk kriminalitet gjennom bruk av data, analyser og verktøy. Databeskyttelseslover og World-Checks regler hindrer oss fra å diskutere en bestemt individuell profil. Alle profiler blir vurdert kontinuerlig. World-Check gir ingen mening eller anbefaling om noen enkeltperson eller enhet som er oppført i en World Check-rapport, og våre kunder bør ikke stole utelukkende på World-Check når de tar en beslutning om å håndtere noen person eller enhet. World-Check har en klar personvernerklæring tilgjengelig på nettstedet sitt, som også beskriver hvordan noen kan kontakte oss hvis de tror at noe av informasjonen er unøyaktig, og vi vil oppfordre dem til å gjøre det, skriver Brewster.

Nordmenn som tar kontakt kan be om en kopi av den personlige informasjonen World-Check har om seg og komme med innsigelser mot behandlingen av personopplysningene. Dette kan gjøres ved å sende en epost til adressen: contact@world-check.com Men for å gjøre dette, krever databasen at man sender ytterligere opplysninger til selskapet om en selv ved at man legitimerer seg.

Selskapet tar også et klart forbehold: «Det er begrensninger på rettighetene du måtte ha angående dine personlige data, og under visse omstendigheter kan vi ikke etterkomme forespørselen din», heter det på nettsidene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Står oppført på «verdens største svarteliste»
Hva har disse og tusenvis av andre nordmenn til felles med tunge kriminelle og internasjonale terrorister?
01:35
Publisert: