Teknologiselskapet Tibber har hatt en eventyrlig vekstreise siden appen ble lansert i 2017. Kort fortalt går selskapets forretningsmodell ut på å automatisere innkjøp av strøm for kundene, samtidig som deres plattform kan analysere, styre og optimalisere strømforbruket hjemme hos dem.

I 2019 ble omsetningen nesten firedoblet til 244 millioner kroner, sammenlignet med 2018.

Med sterk vekst kommer også behov for ytterligere friske penger. Tirsdag blir det klart at oppstartsselskapet henter til sammen 65 millioner dollar i en såkalt serie b-finansieringsrunde. Det tilsvarer om lag 592 millioner norske kroner etter dagens kurs.

– Det vi så etter var investorer med erfaring og markedskunnskap, og som er proffe på vekstselskaper, sier medgründer og daglig leder Edgeir Vårdal Aksnes.

Alibaba og Voi

Tibber ble kjent da det vant Petter Stordalens gründerkonkurranse i 2016. Appen ble lansert året etter.

I fjor fikk Tibber med seg det amerikanske investeringsfondet Founders Fund på laget, da selskapet hentet inn 100 millioner kroner. Founders Fund er kjent for å ha tidlig gått inn i selskaper som Facebook, Spotify og Airbnb.

I denne høstens kapitalinnhenting har Tibber fått med to britiske venture-fond på laget: Eight Roads Ventures og Balderton. Førstnevnte har tidligere investert i den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba, mens Balderton har blant annet deltatt i finansieringsrunder i el-sparkesykkelselskapet Voi.

– Begge disse investorene har en imponerende portefølje, med selskaper som vi ser opp til. I tillegg var deres kunnskap og kjennskap til energimarkedet en viktig faktor, sier daglig leder Vårdal Aksnes.

Han forteller at de gjennom sommeren begynte å sondere markedet for frisk kapital, og ifølge medgründeren tok det bare noen uker før emisjonen ble lukket.

– Hva er målene videre, nå som de friske pengene er i boks?

– Nå skal vi skalere opp til én million kunder, og kommer til å lansere flere nye produkter, sier Vårdal Aksnes.

Ved utgangen av tredje kvartal i år har Tibber omsatt for 200 millioner norske kroner så langt i 2020. Kvartalet ble dessuten det første lønnsomme for selskapet noensinne, da brutto driftsresultat, altså resultatet fra den rene driften av selskapet, endte på rundt 6,1 millioner norske kroner. I samme periode i fjor endte det på et negativt resultat på fire millioner kroner.

Milliardverdsettelse

Som mange andre oppstartsselskaper har selskapet fortsatt til gode å bli helt lønnsomt, selv om tredje kvartal i år gikk i pluss for første gang noensinne. På spørsmål om når han ser for seg det første lønnsomme helåret, sier Vårdal Aksnes at det nok vil være frem i tid.

– Vi får ofte spørsmål om lønnsomhet, og det henger tett sammen med hvor fort vi ønsker å vokse. Vi velger å investere nå, fordi veksten har vært mye større enn det vi antok. Vi vil heller investere enn å slå oss til ro, sier han.

Etter det DN erfarer er Tibber priset til mellom 1,5 og to milliarder norske kroner i forbindelse med emisjonen.

Tidligere i høst passerte Tibber 100.000 kunder. Fra før er selskapet til stede i de nordiske landene og nå flere land på kontinentet.

– Vi startet i Tyskland i sommer, og det neste landet skal etter planen være Nederland, sier den daglige lederen.

– Det vi ser etter i potensielle, nye markeder er om det er en god match med det produktet vi har. For eksempel ser vi på bruk av elbil, siden vi også leverer hardware til lading av elbil. Det helt åpenbare er imidlertid at det landet vi går inn i har et såkalt liberalisert strømmarked, altså at man tillater konkurranse, legger han til.

Så langt er det hovedsakelig europeiske markeder som er åpne for dem, samt noen amerikanske delstater.

Sterk koronavekst

Da DN omtalte selskapet i begynnelsen av april hadde det tatt helt andre grep enn det man kanskje skulle tro var naturlig under en pandemi.

Mens mange ble tvunget til å permittere i hundretusentall økte Tibber staben med 50 prosent. Med de friske pengene som nå er kommet inn i kassen, skal ytterligere 300 ansettes over hele Europa.

Det er gründere og ansatte som er største eier i Tibber etter kapitalinnhentingen, med 39 prosent av aksjene. Founders Fund, som deltok i den første emisjonen i fjor, eier 14 prosent, mens Petter Stordalens Strawberry eier 11 prosent. De to britiske venture-fondene, som deltok i denne høstens kapitalinnhenting, eier ni prosent hver.

I tillegg til venture-fondene deltok også visse eksistererende investorer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.