– Jeg har tradet dag og natt de siste to månedene. 

Erik Dale (29) står med datteren Lucy på armen. Han ser sliten ut. 

I en toppleilighet på Grefsen i Oslo leser han side på side med analyser, spekulasjoner og notater på digital valuta mellom runder med bleieskift og omganger med tåteflasken. 

Han smyger seg over barneleker og skjenker tre kopper kaffe. Han setter seg foran datamaskinen. Dale er helt overbevist: dette er større enn internettet var på 90-tallet. 

Fikk igjen på skatten – rett i bitcoin

Erik Dale har master i Europastudier ved Universitetet i Bergen og University of Essex. I 2009 flyttet han første gang til Brussel. Etter noen år som spaltist for Universitetsforlaget ble han etter hvert nettredaktør for den europeiske tenketanken Bruegel, før han ble hentet inn som rådgiver i Europakommisjonens egen tenketank.

Sommeren 2016 pakket han sakene, tok med seg kona og sin eldste datter og flyttet tilbake til Oslo. 

Han begynte å jobbe som kommunikasjonsrådgiver i Venstre, men har gått hjemme med sin yngste datter det siste året. 

I juni bestemte han seg for å satse alt på digital valuta. Han tok pengene fra skatteoppgjøret, kjørte det inn på en kryptokonto og handlet daglig digital valuta, såkalt «daytrading» – med varierende hell.

Men plutselig så han en gyllen mulighet til å tjene store penger.

Fikk kona til å ta fri fra jobb

En flere måneders lang strid i bitcoin-miljøet rundt en ny teknisk oppdatering førte til at kryptovalutaen ble splittet i to, til «bitcoin» og «bitcoin cash». Hvilken vei markedet kom til å sende kursen var det stor uenighet om. 

Erik Dale var skråsikker og mente bitcoinkursen kom til å gå oppover. Han ringte rundt til over 100 personer og banker for å låne penger til å kjøpe bitcoins.

– Det var veldig mange som sa nei. Nesten ingen mente jo at det var smart å investere i bitcoin, sier Dale. 

Han fikk til slutt skrapt sammen litt over 100.000 kroner. Alt satte han inn i bitcoins. Da dagen kom fikk han kona til å ta fri fra jobb for å passe på ungene, mens han fulgte med på at verdiene hans skjøt i været.

Da splittelsen skjedde fikk han et tilsvarende antall bitcoin cash, ettersom det i praksis ble laget en kopi av bitcoin. Verdien på den nyfødte valutaen steg raskt fra 300 dollar til 1200 dollar. Dale solgte seg ut på 950 dollar og satte gevinsten over i bitcoin som i løpet av de neste to ukene steg fra 2600 dollar til 4500 dollar.

Følg Bitcoin-kursen i DN Investor. 

Økende interesse i Norge

Digitale valutaer har ingen sentral utsteder eller kontroll. Derfor er det helt umulig å si hvor mange nordmenn som handler bitcoin og andre kryptovalutaer, men at nysgjerrigheten øker er det ingen tvil om.

– Det vokser og interessen er veldig stor. Flere bedrifter begynner nå også å ta betalt i bitcoin, sier Stephan Nilsson, leder i Norges bitcoin- og blockchainforening.

Han mener bedrifter som benytter seg av bitcoin kan spare masse i finanskostnader ettersom det ikke finnes transaksjonskostnader for dem som tar betalt i bitcoin.

Til tross for at bitcoin er en helt deregulert valuta som ikke kan kontrolleres av Skattedirektoratet er all gevinst fra salg av bitcoin skattepliktig på lik linje med alle andre formuesobjekter.

Nei takk til hjørnekontor og dress

– Det er bare å ta seg en tur ut på terrassen.

Fra datamaskinen like ved terrassen, «hjemmekontoret», har Dale utsikt over halve byen, fra Nydalen ned til Sørenga og utover hele Oslofjorden. Han setter datteren ned på gulvet og lener seg over datamaskinen. 

Slik ser plattformen Cryptowatch ut, der man kan se markedsdata og prisutvikling for ulike digitale valutaer.
Slik ser plattformen Cryptowatch ut, der man kan se markedsdata og prisutvikling for ulike digitale valutaer. (Foto: Gorm K. Gaare)

Bitcoin, litecoin, ehterum, ripple, iota. Det flommer over av digitale valutaer man kan investere i. 

Dale har redusert beholdningen sin kraftig etter splitten og er nå eksponert 50/50 i bitcoin og bitcoin cash for å sikre seg mot tap dersom den ene valutaen skulle overgå den andre.

Lånene har han betalt tilbake, i tillegg til 50 prosent av gevinsten hans som var vilkåret for å låne penger. 

– Hvordan går det nå?

– Overraskende bra. De siste to månedene har jeg tjent 300 til 500 dollar om dagen med en relativt liten investering, sier han.

– Men kan jeg fortsette å gjøre det over tre, fire måneder? Det vet jeg ikke, legger han til.

1133 mrd. i omløp

Verdien av digitale valutaer har passert 143 milliarder dollar, rundt 1133 milliarder kroner. Verdien på bitcoin alene står for 65 milliarder dollar, rundt 515 milliarder kroner. 

Bitcoin-rebellen bitcoin cash har klatret til å bli den tredje største kryptovalutaen med en markedsverdi på 12 milliarder dollar.

Det siste året har interessen for den digitale valutaen bitcoin eksplodert. Den siste uken har prisen på én bitcoin svingt fra rundt 3620 dollar til 4350 dollar. Den er altså meget volatil og derfor ansett som spennende for daytrading.

Om det er mer rom for oppgang i bitcoin, det strides analytikerne om.

Analytiker Sheba Jafari i Goldman Sachs skrev i en teknisk analyse forrige uke at spekulasjon kan sende prisen på bitcoin til 4800 dollar – før den mer enn halveres til under 2200 dollar.

Analytiker Thomas J. Lee, grunnlegger av analysefirmaet Fundstrat, har tidligere jobbet i JPMorgan Chase og er kjent for sine forsiktige spådommer. Han ser bitcoin treffe 6000 dollar innen et år, ifølge tyske Handelsblatt. 

Erik Dale er overbevist om at bitcoin og blokkjedeteknologi kommer til å vokse seg langt større, og skal bruke de neste tre årene til å satse 100 prosent på trading og investering i digital valuta.

– Og hva er backupplanen? 

– Jeg har ingen. Da får jeg gå rundt å holde foredrag om blockchainboblen, sier Dale og gliser. (Vilkår)