Teslas grunnlegger og toppsjef Elon Musk var uvanlig ydmyk onsdag kveld:

– Først og fremst vil jeg unnskylde for å ha vært uhøflig forrige gang. Det finnes ingen unnskyldning for dårlige manérer. Det er grunner til det. Jeg har ikke sovet noe og har jobbet rundt 110 til 120 timer i uken. Men uansett, det er ingen unnskyldning.

Slik åpnet Musk spørsmålsrunden på selskapets telefonkonferanse i forbindelse med resultatene for andre kvartal.

Elon Musk insisterer på at Tesla ikke har behov for å hente mer penger i kapitalmarkedet.
Elon Musk insisterer på at Tesla ikke har behov for å hente mer penger i kapitalmarkedet. (Foto: Joshua Lott/Getty Images)

Svaret kom etter spørsmål fra Bernsteins analytiker Toni Sacconaghi, som ved forrige telefonkonferanse ble regelrett nedverdiget av Musk som børstet vekk hans spørsmål ved å svare: «Kjedelige, treskallespørsmål er ikke kult. Neste.»

Sacconaghi reagerte onsdag på unnskyldningen i ekte Wall Street-stil med et enkelt «takk», og så: «la oss snakke penger». Han ville vite hvordan Tesla skal kutte kostnadene sine og hvordan selskapet skal bli lønnsomt når det nå trapper opp produksjonen av den nye folke-Teslaen Model 3.

Og selv om Musk var beklaget sin oppførsel, viste han ingen tegn til å jekke ned sine storstilte planer.

Skal være lønnsom fra nå av

– Jeg vil virkelig understreke at vårt mål er å være lønnsomme og ha en positiv kontantstrøm hvert eneste kvartal fra nå av, sa Musk innledningsvis.

I andre kvartal tapte Tesla 743 millioner dollar etter skatt. Totalt i første halvår fikk Tesla et underskudd etter skatt på 1,53 milliarder dollar.

Oppskriften på lønnsomhet er ifølge Musk å luke ut alle punkter i produksjonslinjen som er ineffektive.

– Det er mye «skynde seg og så vente», der enkelte deler av produksjonslinjen flyter bra, men så er det en del som ikke gjør det og da går ansatte rundt og venter uten noen ting å gjøre, sier Musk.

Det gir, ifølge Tesla-sjefen, veldig høye lønnskostnader per bil, og han understreker at produksjonen deres ikke beveger seg fortere enn den tregeste delen, og at det akkurat nå er i produksjonen av karosseriet det butter imot.

– Når vi adresserer de trege delene og vi forbedrer effektiviteten, og da vil bruttofortjenesten og lønnsomheten per bil forbedre seg drastisk, sier Musk.

«Helt møkk»

Forvalter Jan Petter Sissener «shorter» Tesla og har satset 145 millioner kroner på kursfall for aksjen. For fondet Sissener Canopus var det Tesla-aksjen som bidro til mest avkastning i juli fordi aksjen falt.

Jan Petter Sissener.
Jan Petter Sissener. (Foto: Fredrik Bjerknes)

– Vi sliter med å finne noe positivt i disse tallene. Elon Musk har en tendens til å fokusere fremover, men det han har levert er jo helt møkk. Det er ingen tvil om at selskapet trenger penger. Ser du på kortsiktig gjeld, er det negativt herfra til evigheten, sier Sissener.

Han har ingen tro på at Tesla blir lønnsomme i tredje kvartal og mener målet om at marginene skal opp fra 15 til 20 prosent i fjerde kvartal blir for magert.

– Skal de få lønnsomhet ut av det og en avkastning med industristandard må de opp i 30 prosent. De selger rett og slett ikke nok biler, sier Sissener, som ikke har noen planer om å trekke seg fra veddemålet mot Tesla.

– Vi er nærmere å øke den enn å dekke den, sier han.

«Et sted som heter Shanghai»

Elon Musk og Tesla nådde i juli målet om å produsere 5000 Model 3 i uken. I tredje kvartal har Tesla planer om å produsere 5000 Model 3 og 2000 Model S og X i uken.

For å nå målet, satte Tesla i juni opp en ny produksjonslinje i et telt utenfor fabrikkområdet i Fremont i California.

På spørsmål fra en analytiker i Bank America sier Musk at teltet er en permanent løsning inntil de finner noe bedre. Musk synes selv teltet er en god løsning og sier at det har lært selskapet hvordan det kan være kapitaleffektive.

Teslas produksjonstelt i Fremont i California.
Teslas produksjonstelt i Fremont i California. (Foto: David Paul Morris/Bloomberg)

– Bare så det er klart, så tror jeg i det store og hele vi går for bygninger av stål. Det kommer liksom ikke til å være telt overalt, sier Musk.

Tross en ellers avmålt telefonkonferanse var Musk tidvis freidig. Spesielt mot journalisten Tim Higgins fra Wall Street Journal. Teslas planer innebærer å produsere minst 750.000 biler i 2020.

– Hvor får du kapasiteten til å gjøre det, spør Higgins.

– Det finnes et sted som heter Shanghai, svarer Musk.

– Shanghai blir viktig?

– Ja.

Han bekrefter samtidig at selskapet håper å finne en gigafabrikk i Europa i år.

Avviser pengenød

De siste månedene har Musk gjentatte blitt konfrontert med hvor mye penger Tesla brenner og om de ikke snart må ut i markedet å få inn frisk kapital for å finansiere veksten.

Analytiker James Albertine i Consumer Edge brakte spørsmålet frem i dagen igjen og lurer på hvordan Tesla skal finansiere veksten som skal komme av de planlagte gigantanleggene i Kina og Europa. I Shanghai i Kina har Tesla planer om å investere fem milliarder dollar.

– Vi kommer ikke til å hente penger på noe som helst tidspunkt. Jeg har ingen planer om å gjøre det, svarer Musk.

Han tror planen blir å ta opp lån fra lokale kinesiske banker og finansiere gigantfabrikken i Shanghai med lokal gjeld.

Den strategien har Sissener ingen tro på.

– Det skal finansieres med lokal gjeld. Skal det skape avkastning til aksjonærene, liksom? spør Sissener, og fortsetter:

– Renten i Kina er høy og jeg har ingen tro på at han får subsidier. Hittil har ingen selskaper klart å etablere seg i Kina uten lokal partner. Jeg vet ikke om han har sjarmert kineserne slik at han i et handelskrigsscenario får være den første mann til å etablere 100 prosent eid virksomhet i Kina. Det er jeg usikker på, sier forvalteren.

Autopiloten mangler sikkerhet

Tesla-eiere har i dag mulighet til å aktivere en Autopilot-programvare, men bilene er ikke helt selvkjørende likevel. Tesla har tidligere signalisert at de vil ha helt selvkjørende biler i slutten av 2019.

En av analytikerne spør på telefonkonferansen om hva som gjør at selskapet i dag ikke kan kjøre tvers over USA uten at sjåføren trenger å foreta seg noe.

Musk svarer at de kan gjøre det dersom de velger en spesifikk rute og skriver inn koden, men at det ikke er riktig måte å gjøre det på og at det må jobbes mer med sikkerhet.

– Fokuset ligger i hovedsak på sikkerhet og eksisterende egenskaper. Så har vi en avansert utvikling som skal gjenkjenne trafikklys, skilt og gjøre krappe høyresvinger og sånne ting, men den har ikke et sikkerhetsnivå som er ansett klart for bruk, sier Elon Musk.(Vilkår)

Konsernsjefer om NHO-forslaget: – Viktig debatt!
Konsernsjefene i Orkla og Tine, Peter A. Ruzicka og Hanne Refsholt, kommenterer NHO-utspillet om å fjerne selskapsskatten under et arrangement på Norway Cup.
01:24
Publisert: