Det siste døgnets bevegelser i bitcoinkursen har vært en kryptokarusell uten like. I løpet av få timer i natt falt kursen brått med 3000 dollar, før den plutselig spratt opp igjen og har gått i rykk og napp siden. Det er snakk om kursbevegelser opp imot 50.000 norske kroner på en halv arbeidsdag.

Én bitcoin koster nå 15.600 dollar.

– Markedet bryr seg ikke lenger når gamle herrer sier at dette ikke har noe for seg, sier seniorøkonom Torbjørn Bull Jenssen i Menon Econonmics.

Han er en av de få analytikerne her i landet som analyserer bitcoinkursen, og en av de fremste på blokkjedeteknologi.

Kryptovipps

Bull Jenssen tror det seneste prisrallyet skyldes psykologi i markedet, men også en utvikling av teknologien til bitcoin som har fått folk som har spekulert i mer eksotiske kryptovalutaer til å komme krypende tilbake til bitcoin.

– Det er en del indikasjoner på hva som kan ha skjedd her. Man har blant annet hatt to tekniske gjennombrudd, sier han:

  • Det viktigste gjennombruddet er at man har utført en test av et såkalt «lynnettverk», der de klarte å gjennomføre lynraske betalinger, som skalerer opp teknologien. En av bitcoins aller største utfordringer har vært at den kun takler et fåtall transaksjoner i sekundet og at transaksjonskostnadene har økt. I korte trekk fungerer lynnettverket ved at man kan gjøre transaksjoner sikkert utenfor det underliggende bitcoin-nettverket. Transaksjonene sikres av bitcoin-nettverk, men kan allikevel håndteres utenfor. Dette gjør det mulig med mange flere, mye raskere og mye billigere transaksjoner.
  • Det andre gjennombruddet er hva de kaller et sidekjedeprosjekt. Andre digitale valutaer har et programmeringsspråk hvor man kan lage såkalte smartkontrakter og skrive avansert logikk for når en betaling skal gjøres og eventuelle vilkår som må oppfylles. Dette har ikke fungert særlig bra i bitcoin. Sidekjedeprosjektet, som man nå tester ut, gjør det mulig å ta bitcoins ut i en sidekjede, programmere den om og sette den tilbake i nettverket.

– Samtidig har to vennebetalingstjenester som ligner Vipps, gjort det mulig å kjøpe bitcoin og andre kryptovalutaer rett i appen. Dette gjør det enklere for dem som ønsker å skaffe seg bitcoin, sier Bull Jenssen.

Halv million nye kunder om dagen

Han trekker også frem derivatbørsene i USA som har fått godkjennelse til å lansere bitcoin på de store finansielle plattformene. Mandag åpner opsjonsbørsen CBOE Global Markets for at vanlige investorer kan handle futures i bitcoin. En uke senere vil derivatbørsen CME i Chicago gjøre det mulig å investere i bitcoin på lik linje med olje, gull og andre råvarer.

– Til slutt har du jo den klassiske nettverkseffekten. Jo flere som hører om det, jo mer det blir skrevet om, jo mer stiger prisen, og du får en feedback som gjør at det her går så brått, sier Bull Jenssen.

Han sier at det nå er rundt en halv millioner mennesker om dagen som er nye i markedet og skaffer seg sine første bitcoin.

Den amerikanske handelsplattformen Coinbase, som har over 13 millioner kunder, fikk rundt 100.000 nye kunder på Thanksgiving i slutten av november.

– Kan bli dotcom

Til tross for at han følger kursen og teknologien tett, har Bull Jenssen selv ingen estimater eller spådommer for hvor langt prisen kan gå, men han er overbevist om at dette ikke vokser for evig.

– Det eneste jeg føler meg trygg på er at det kommer til å snu en eller annen gang, og det kommer til å snu veldig fort, sier han.

– Betyr det at du tror det vil krasje?

– Det ville ikke gå i null, men det kan bli som dotcom. Flere skjønner at dette har noe for seg, men etter hvert blir det bare flere og flere som kaster penger inn i det. Det ville vært rart om det skulle gå til topp og flate ut og bli der. Det vil nok korrigere seg og etter hvert stabilisere seg, sier Bull Jenssen.(Vilkår)

Definisjonen på en boble
DNs Terje Erikstad forklarer hvorfor verdistigningen for bitcoin er en boble.
00:50
Publisert: