I et kontorbygg på Andøya vest for Kristiansand står en prototyp av en kran som ved hjelp av avanserte sensorer flytter bitte små containerlignende kasser over til dekket på det som skal etterligne et supplyskip i røff sjø.
Dette er kjernen i hva gasellevinneren i Agder/Telemark/Vestfold har utviklet; å ta i bruk kunstig intelligens for å gjennomføre autonome, eller selvstyrte, arbeidsoppgaver.
En revolusjon
– Målet er selvfølgelig at denne kranmodellen vi har her, skal bli realisert i full størrelse offshore, sier gründer Torbjørn Engedal (42) i programvareselskapet Voca.
– Vi har veldig mange spennende ting på gang. Jeg kan ikke avsløre detaljer, men vi er i samtaler med flere aktører.
– Blant dem Aker BP som dere har samarbeidet med en stund?
–Ja, blant andre. Alt avhenger jo av industrien; om den vil ta i bruk teknologien fullt ut. Men jeg kan si såpass at vi ser på mange spennende muligheter akkurat nå.
– I offshorebransjen?
– Blant annet, men denne typen teknologi er så anvendelig at den kommer til å bli brukt overalt der det finnes kraner, i så vel havnene, bygg & anlegg som til transport av offshore vind-fundamenter der vi har stor interesse nå. Det blir en revolusjon, mener han.
Voca er et akronym for vision, optimization, control og automation.
– Det er dette som er kjernekompetansen vår. For å si det litt enkelt er målet er å redusere risiko for personell, og samtidig øke effektivitet og lønnsomhet gjennom bruk av en kombinasjon av sensorer og kunstig intelligens som gjenkjenner omgivelsene, måler avstander og bevegelser slik at prosesser og maskiner kan styres optimalt og autonomt, forklarer Engedal.
Prosessene kan overvåkes fra hvor som helst i verden, med mulighet til å overta styringen manuelt ved behov.
Voca har valgt å kommersialisere teknologien selv gjennom datterselskapene Digital Logistics og Optilift. Sistnevnte er også gaselle i år.
– Vi er bare åtte ansatte totalt i Voca med døtre; seks her i Kristiansand og to i Stavanger. Det er en liten men svært kompetent gjeng som allerede har fått til mye, mener gründeren.
Engedal er opprinnelig fra Vennesla nord for Kristiansand. Dialekten slår stadig gjennom selv om han mener den er blitt ganske avslepen etter studier på NTNU i Trondheim og noen år i jobb hos ABB i Oslo.
Det er snart 15 år siden han etablerte Voca.
– Helt fra starten var ideen å bruke kunstig intelligens til autonome arbeidsprosesser. Vi var veldig tidlig ute; men de siste fire-fem årene har dette blitt veldig aktualisert og vi mener vi er helt i teten på dette feltet. Og med koronapandemien har verden blitt så mye mindre på kort tid. Folk er blitt vant til digitale møter, det er blitt mye enklere å møtes på tvers av geografi. Med strenge reisebegrensninger i tillegg, har behovet for autonomi og fjernstyring bare økt, mener Engedal som har hentet kapital til Voca både fra en håndfull Stavangerinvestorer med Veen-familien i spissen, samt hos alpinistene Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.
– Ja, første gangen vi hentet penger var vel for syv-åtte år siden og sist for fem år siden. Men nå er vi selvgående finansielt; vi har ingen planer om å hente mer penger, og det er tilfredsstillende at vi klarer å videreutvikle oss på egne ben, mener Engedal.
Penger aldri vært drivkraften
Når Torbjørn Engedal blir spurt om hvor Voca vil være om fem år, er målet klart:
– Det er at vi skal bli en sentral aktør innen fjernstyring og autonomi basert på en teknologi som kan brukes på tvers av alle bransjer. Men alt avhenger av industrien; at kundene vil jobbe med oss og ta i bruk våre løsninger. Så får dette nesten bare bli så stort som det blir. Men så langt ser det lovende ut, synes Engedal.
Han eier fortsatt snaut 50 prosent av aksjene i Voca.
– Jeg har ingen tanker om å selge. Det er ikke penger som er den daglige drivkraften. Samtidig jobber vi med å øke omsetning og utbredelse av teknologien. Med gode løsninger og fornøyde kunder, vil lønnsomheten og pengene komme som en konsekvens – til glede for så vel kunder, aksjonærer, ansatte og samfunnet, sier han.
Kjell Skappel (43), daglig leder i Veen-familiens investeringsselskap og Stavanger Venture, er styreleder i Voca, mens Engedal samt Tom Fidjeland (57), med en årrekke bak seg fra lederstillinger hos boreutstyrskonsernene National Oilwell Varco og Cameron Sense, er styremedlemmer.
– Vi har et lite, men veldig kompetent styre som hjelper oss å navigere både forretningsmessig og strategisk. Så du kan trygt si at jeg har utrolig bra folk både over og under meg, sier Engedal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.