– Forfølger du meg, eller?

Investoren og seriegründeren Tore Hansen-Tangen (77) sitter alene på benken utenfor rettssal 2 i tinghuset i Kristiansand.

– Jeg tror ikke jeg vil si noe mer til deg, sier han tydelig utilpass før skatteinnkreveren i Kristiansand, kemner Elisabeth Hesjedal, tar Hansen-Tangen og kollega Tor Hodne til side for en kjapp konsultasjon før retten skal behandle konkursbegjæringen mot både Hansen-Tangen personlig og to av hans selskaper.

Millionkrav i restskatt

Som Hansen-Tangen erkjente i DN onsdag før påske har han og hans selskaper hatt store likviditetsutfordringer over lang tid.

Ved årsskiftet uttalte han at et kriselån på 100 millioner kroner fra Johan H. Andresens Ferd ville bli tilbakebetalt straks drift.

– Lånet til Ferd blir innfridd i løpet av januar, slik det var avtalt. Det er refinansiert, sa han den gangen.

Det er fortsatt ikke betalt.

Kemneren i Kristiansand har til gode 1.260.212 kroner i restskatt fra inntektsåret 2017 fra Hansen-Tangen personlig. I tillegg kommer krav fra kemneren mot hovedselskapet Viking Think Tank og eiendomsselskapet Viking Holding Eiendom. Det ble avholdt utleggsforretning hos Hansen-Tangen i januar uten at kemneren fant nevneverdige verdier

– Vi har i påsken fått bekreftet at pengene er overført og vil være på konto straks, forklarer Hansen-Tangen rettens administrator, Gisle A. Johnson.

Store penger

Pengene han snakker om skal handle om både en avtale om å selge aksjer Hansen-Tangen eier i miljøteknologiselskapet Viking Heat Engines for nesten 150 millioner kroner. Dessuten holder han på med å refinansiere hele Viking-konsernet med et lån på 60 millioner euro tilsvarende 575 millioner kroner. På toppen jobber han med seks store internasjonale partnere som han hevder innen kort tid skal inn med 200 millioner kroner i ny egenkapital i Viking Heat Engines.

I troen på at kravene dermed blir betalt innen få dager, har dermed ikke kemneren innsigelse mot en utsettelse av behandlingen av konkursbegjæringen i 14. dager.

– Pengene er altså på plass, sier Hansen-Tangen i det han forlater tinghuset og fortsatt er lite lysten på å kommentere til pressen situasjonen han har havnet i.

– Vi prøver bare å skape noe her. Da er det fordømt fortærende at dere bare vil henge oss ut, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.