Den japanske bilfabrikanten Toyota Motor Corp. har tatt alle sine førerløse busser ut av drift i den olympiske landsbyen i Tokyo, meddelte selskapet selv på fredag, ifølge Reuters.

Beslutningen kommer i kjølvannet av en hendelse torsdag, der en av de såkalte e-Palette-bussene kolliderte med og skadet en synshemmet utøver som deltar i de pågående paralympicslekene.

I en YouTube-video beklaget selskapets toppsjef, Akio Toyoda, hendelsen og sa at han hadde tilbudt seg å møte den skadde personen, men at det ikke hadde latt seg gjøre.

«Et kjøretøy er sterkere enn en person, så jeg var åpenbart bekymret for hvordan han hadde det,» sa han og svarte på spørsmål om hendelsen.

Toyoda uttalte at ulykken viste vanskelighetene for et selvkjørende kjøretøy i å operere under de spesielle forholdene i deltagerlandsbyen under Paralympics, der det er mennesker som er svaksynte eller har andre funksjonshemninger.

«Det viser at autonome kjøretøyer ennå ikke er realistiske for vanlige veier,» sa han.

Kjøretøyet hadde stoppet ved et veikryss og var i ferd med å svinge under manuell kontroll av operatøren, som brukte bilens joystickkontroll, da kjøretøyet traff utøveren med en fart på mellom en og to kilometer i timen, sa Toyoda.

Han sa videre at representanter for Paralympics hadde fortalt ham at utøveren, som var ved bevissthet, ble ført til deltagerlandsbyens medisinske senter for behandling og var i stand til å gå tilbake til overnattingsstedet sitt.

Den aktuelle utøveren skal etter planen konkurrere kl. 10:30 lokal tid på lørdag.

Etterforsker årsaken til ulykken

E-Palette-bussen, et helautonomt batteridrevet elektrisk kjøretøy, ble tilpasset spesielt for bruk under de olympiske og paralympiske leker i Tokyo, med store dører og elektriske ramper for å la grupper av utøvere komme raskt om bord.

Toyota sa at det samarbeider med en lokal politietterforskning for å finne årsaken til ulykken, og la til at det også vil gjennomføre sin egen etterforskning.

I sin uttalelse sa den japanske bilprodusenten at den vil fortsette å koordinere tett med Tokyo Organizing Committee of the Olympic and Paralympics Games for å forhindre ytterligere hendelser.

Arrangører av Paralympics Games var ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar.

De paralympiske lekene begynte på tirsdag i Tokyo, selv om Japan sliter med sitt verste koronautbrudd, med daglige rekordtilfeller og et overveldet medisinsk system, og skal pågå frem til 5. september.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.