To kanadiere bosatt i Vancouver fikk i 2009 en idé. Yachtene som lå til havn hvor passasjerene lente seg tilbake og drakk champagne, burde ikke trenge å bruke unødvendig mye drivstoff – de burde kunne skru av motoren og koble på et batteri.

Kanadiernes idé resulterte i batteriselskapet Corvus, som i dag har hovedkontor i Bergen.

– Hele verden skal jo bli elektrifisert! I likhet med panting må Norge også bli olympisk mester i batterier og nå ser vi nye muligheter i det grønne skiftet.

Det sier Geir Bjørkeli som er daglig leder i Corvus Energy. Da han tok over lederstillingen i 2018 var selskapet allerede i gang med å flytte hovedkontor fra Vancouver til Bergen. Selskapet hadde lenge hatt norske investorer, og norgeskysten egnet seg bedre som hovedlokasjon.

Med to fabrikkansatte og en haug med roboter på bergensfabrikken, produserer Corvus batterisystemer til maritime fartøy. Selskapet har levert batterisystemer til omtrent 400 båter, hvorav halvparten er norske. På kundelisten står blant annet Fjord1 og Torghatten, og selskapet leverte batteriene til MF «Ampere» som var verdens første elektriske ferge.

Nå er batteriselskapet i gang med en helt ny satsing. I samarbeid med den japanske bilprodusenten Toyota ønsker Corvus å bli ledende innenfor brenselcellesystemer til hydrogendrevne skip.

Geir Bjørkeli er administrerende direktør i Corvus Energy.
Geir Bjørkeli er administrerende direktør i Corvus Energy. (Foto: Paul S. Amundsen)

Stor nysatsing

Toyota er en av verdens største produsenter av brenselceller til bil, og nå skal den fornybare teknologien brukes for båter og skip.

– Toyota skal levere brenselceller lik de som brukes i bilene, deretter skal vi pakke dette inn i moduler og gjøre det trygt for bruk i maritime fartøy, sier Bjørkli.

Brenselceller bruker hydrogen som drivstoff, og slipper kun ut vann. Det er dermed nullutslippsteknologi. Bruken av denne teknologien innen skipsfart er ofte trukket frem som svært viktig for å oppnå utslippsmålene i Parisavtalen.

Bjørkli sier at denne teknologien ennå ikke er benyttet på skip og båter i kommersiell drift.

– Det revolusjonerende er at vi skal samarbeide med verdens største aktør innenfor brenselceller, for å få teknologien i maritim bransje. Energien lagres i hydrogen, blir omgjort til strøm og gjør det mulig for de store skipene å seile utslippsfritt. Vi mikser Toyotas kunnskap om brenselceller med vårt sterke norske maritime dna.

Corvus' største eiere er Norsk Hydro, Equinor, Shell og BW Group. Nylig ble Corvus også tildelt 54 millioner kroner til prosjektet fra Innovasjon Norge, som utgjør Innovasjon Norges største tildeling i 2020.

Corvus har selv satt av 300-400 millioner kroner til nysatsingen i første omgang.

– Vi går inn for å være klare til å levere i storskala i 2024. Vi blir også nødt til å utvide fabrikken vi har nå eller finne en ny plass, sier Bjørkli.

I Bergen blir det uansett, forsikrer han:

– Vi ser utover og tenker globalt når det kommer til kunder. Vår lokasjon forblir i Bergen, og den eneste gangen vi ser til Oslo er når det er cupfinale og Brann spiller.

Thiebault Paquet, sjef for brenselcelleavdelingen i Toyota i Europa, skriver i en pressemelding at selskapet ser frem til å samarbeide med Corvus Energy og de andre norske partnerne.

– Dette prosjektet vil spille en viktig rolle i utviklingen av hydrogensamfunnet, sier Paquet.

Batterier på opptur

Det er flere batteriprodusenter som har posisjonert seg i Norge de siste årene. Freyr i Mo i Rana, med Bjørn Rune Gjelsten på eiersiden gjennom Helgeland Invest, inngikk fredag en avtale som førte til at selskapet steg kraftig på børsen og ble verdsatt til 4,1 milliarder kroner. Gjelsten er også på eiersiden i Arendal-fabrikken Morrow, sammen med Agder Energi Venture og Bellona. I november ble det også klart at Hydro og Equinor har inngått en avtale med Panasonic.

Hvordan vurderer du konkurransen i markedet?

– På batteri er konkurransen til stede. I Norge blir vi de første som produserer maritime brenselcellesystemer.

Bjørkeli opplever batterimarkedet i Norge som stort. Han er glad for at staten er med å tilrettelegge for en næring som er på vei opp.

– Norske myndigheter går foran og lager plass i markedet. De bruker sin offentlige innkjøpsmakt og legger fergene ut på anbud. Det er vi veldig fornøyd med.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.