- Vi har fått en treg start, sier konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas, under fremleggelsen av selskapets resultater for første kvartal.

De underliggende trendene er gode, mener han. Men på overflaten har Telenors omsetning falt litt siden i fjor. Dette er ikke unormalt for mobilselskaper i modne markeder, men Telenor har tidligere oppnådd pen vekst takket være sine vekstmarkeder.

- Den organiske veksten er noe lavere enn vi er vant til over flere år, sier Baksaas.

Han viser til tre årsaker. Vekstbidraget fra India lavere, salg av håndsett tregere og selskapet har problemer med regulatoriske forhold i flere markeder,

Selskapets omsetning var ventet å bli omtrent som i fjor, men landet 400 millioner lavere, samtidig som driftsresultatet ble 133 millioner lavere enn analytikerne forventet, og drøyt 600 millioner svakere enn samme kvartal i 2012. Estimater fra 15 analytikere er hentet inn for TDN Finans av SME Direkt.

Ned i vekstmarkeder
Telenors India-satsing har blitt konsentrert om mye færre deler av landet, etter at landets høyesterett i fjor fratok mange av aktørene lisensene. Telenor måtte by på lisensene i en ny auksjon, og endte opp med å stenge ned i sju av tretten sirkler. Dermed falt omsetningen i India med over 100 millioner kroner sammenlignet med fjoråret.

De gode nyhetene fra India er at inntekt per kunde har økt noe, samtidig som andelen av kundene som kommer og går er redusert fra vanvittige tolv prosent hver måned til fem prosent. Underskuddet er også i ferd med å forsvinne, melder Telenor.

Telenor har problemer med regulering i flere land, og i Pakistan medførte dette fall i inntektene.

- Regulatoriske forhold påvirket vår utvikling i Pakistan i kvartalet, imidlertid ser vi nå at salget tar seg opp, sier Baksaas.

Mer fiber i blandingen
På forhånd var det store forventninger til tallene fra Norge - litt for store viser det seg. Telenor klarte ikke helt å leve opp til analytikernes forventnigner til omsetning, men Baksaas er godt fornøyd med å levere solide 1,9 milliarder i driftsresultat.

Telenor tapte totalt sett 5000 mobilkunder i kvartalet, på grunn av fall i kontantkort og frittstående abonnementer på mobilt bredbånd. Telenors kunder foretrekker nå pakkeløsninger, med data og telefoni samlet.

Telenor bygger dessuten stadig mer fibernett, som kan gi svært raskt internett. Dette markedet holdt Telenor seg lenge unna i mange år, fordi de mente utbyggingen ikke lønte seg. Dermed har konkurrentene fått forsyne seg av mange av de mest attraktive områdene. Men nå er Telenor i gang. Med 4.000 nye abonnenter i kvartalet er de oppe i 60.000 totalt.

Hett i Thailand
- Sunn vekst i mobilinntektene i virksomhetene i Norge og Thailand bidrar til solide marginer, sier Baksaas.

Virksomheten i Thailand er det som virkelig trekker opp. Her slår Telenor forventnignene solid, har gode marginer, og forbereder seg på å lansere 3G-tjenester i andre kvartal.

Justerer ned
Etter utviklingen dette kvartalet opprettholder Telenor utsiktene til en EBITDA-margin på 34 prosent, men svekket vekst fører til av selskapet nedjusterer vekstestimatet fra 3-5 prosent til 2-4 prosent.



*Estimater fra 15 analytikere er hentet inn for TDN Finans av SME Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.