Surge er Fitbits eneste produkt deres med typiske treningsklokke-funksjoner – men er likevel ingen treningsklokke. Begge foto: Mikaela Berg
Surge er Fitbits eneste produkt deres med typiske treningsklokke-funksjoner – men er likevel ingen treningsklokke. Begge foto: Mikaela Berg
Fitbit som leverandør er mest kjent for sine ganske anonyme armbånd som måler skritt og aktivitet. Men i år lanserer de også en klokke med innebygget pulsmåling, gps og flere treningsmodi – Fitbit Surge.

Surge er toppmodellen til Fitbit, og det eneste produktet deres med typiske treningsklokke-funksjoner.

Men dette er ingen treningsklokke. Ihvertfall ikke om man vil ha en presis måling av puls under kondisjonstrening.

Design

Fitbit Surge er det største produktet fra Fitbit hittil. Den er på størrelse med de fleste treningsklokker med innebygget gps på markedet.

Den kommer med én type rem som er utført i et gummiaktig materiale. Mange vil nok oppleve at remmen forårsaker kløe om man bruker klokken daglig til aktivitetsmåling. Det kan fikses med såpe og vann, men andre treningsklokker kan sitte på i dagevis uten å klø, så her har Fitbit noe å lære.

Det er tre knapper på klokken, men disse brukes ikke så ofte. I det daglige bruker man berøringsskjermen til å bytte skjermbilde. Skjermen er ganske følsom, så når man går med jakke, skjorte eller genser vet man aldri helt hvilket skjermbilde man får om man kikker på klokken.

Knappene brukes til å sette i gang aktiviteter, som er Fitbits navn på økter. Her støttes løping, gange, sykkel og styrketrening. Man kan bare sette på et generelt program også, og så endre navn på aktiviteten etter synkronisering.

Funksjonalitet

Det viktigste her er å skille mellom aktivitetsmåling og trening. Aktivitetsmåling er kontinuerlig måling av skritt og aktivitetsnivå – inkludert puls – i tillegg til søvnanalyse. Trening er økter med tidsavgrensning. De to typene skilles også ad i programvaren.

Som aktivitetsmåler er Surge god. I likhet med Fitbit Charge HR, som vi har testet tidligere, har den en fordel i at kontinuerlig pulsmåling gir et langt mer presist bilde av brukerens kaloriforbruk. Søvnanalysen er også god.

Klokken er utstyrt med led-baserte målere på undersiden.
Klokken er utstyrt med led-baserte målere på undersiden. (Foto: Mikaela Berg)
Som treningsklokke er bruken mer begrenset. Når man beveger seg over 120 slag i minuttet, begynner målingene å bli upresise. Om dette skyldes de led-baserte målerne under klokken eller programvaren er uklart, men det er ingen tvil om at klokker med pulsbelte rundt brystet er mye mer presise. Surge kan imidlertid fungere greit til styrketrening og andre aktiviteter hvor presis pulsmåling ikke er så vesentlig. Gps-en fungerer bra med hensyn til distanse, tempo og plotting i kart.

Brukeropplevelse

Det er enkelt å sette opp og komme i gang med Fitbit-produktene, og Surge er ikke noe unntak. Man kan velge ulike «urskiver» etter smak og behag.

Synkroniseringen går stort sett av seg selv og uten problemer.

Jeg liker alle målingene Surge gjør for meg, og jeg liker at pulsmålingen gir meg ekstra kaloriforbruk når jeg gjør noe tungt.

Men som klokke fungerer Surge dårlig. Spesielt siden klærne ofte bytter skjermbilde for meg. Den er heller ikke pen nok til å erstatte en vanlig klokke.

Konklusjon

På papiret kan Fitbit Surge se ut som en treningsklokke. Men den er definitivt en avansert aktivitetsmåler. Den gjør en utmerket jobb med å måle daglig aktivitet, og Fitbits nettjeneste hjelper deg også med motivasjon og kaloritelling om du trenger det. Er du ute etter å komme i skikkelig form, få bedre kondisjon og se om du trener riktig, bør du velge en klokke med pulsbelte.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.