Litt etter klokken 12 i går begynte alarmklokkene å ringe hos nettleverandøren til nettmålingsselskapet TNS-gallup. Trafikken steg i et dramatisk tempo, og klokken 13 var den omtrent tre ganger høyere enn normalt. Da valgte selskapet å slå full angrepsalarm og trekke i nødbremsen.

- De trodde dette var et DDOS-angrep på nettverket, skriver Harald Kittelsen, avdelingsleder i TNS Gallup i TNS Gallup i en epost til kundene. De mistet alle sine måletall i tre timer fordi leverandøren gikk i forsvarsmodus og stengte linjeleveransen.

Zombie-hær var blondine
Såkalte DDOS-angrep skjer når hackere sender massive mengder trafikk mot en tjeneste de ønsker å overbelaste. Slike angrep har det siste året rammet en rekke norske instituasjoner, blant annet DNB, Norsk Tipping og Børsen. Angrepene kan være guttestreker, men de kan også være politisk motivert, og bakmennene kan ofte kontrollere svært store hærer av pc-er de har hacket, såkalte "zombier". Å bli angrepet av slike zombiehærer er noe nettleverandørene frykter, og de ønsker raskest mulig å isolere årsaken, slik at ikke flere av deres tjenester blir rammet.

Denne gangen viste angriperen seg imidlertid å være alt annet enn en zombiehær - det dreide seg om en blond jente fra Dalsbygda.

- Vi vet dette ikke var et angrep, men var egentlig reell norsk internettforbruk som steg kraftig pga ski-VM og interessen rundt dette. Spesielt streaming på internett skapte denne økningen, skirver Kittelsen i eposten.

Da Johaug og Marit Bjørgen kjempet om seieren logget folk seg på nett-tv i hopetall. Dermed fikk nettleverandøren til TNS Gallup panikk og stengte linjene som bærer deres målinger. TNS Gallup sier de raskt tok kontakt med leverandøren, men at selskapet ikke ville åpne opp igjen før de var helt sikre på at det ikke dreide seg om et teknisk angrep på deres nettverk.

- Du skal kanskje være litt nerdete for å ikke vite om løpene i ski-VM?

- He, he... ja....

Grafen som førte til panikk:

Den grå linjen viser forventet trafikk. Den blå viser hvordan trafikken vokste lynraskt fram til klokken 13.00, i den perioden kvinnenes 10-km startet. Nettleverandøren hadde ikke ventet noen slik plutselig økning, og stengte ned linjen, noe som synes tydelig på grafen. TNS Gallup var helt ute i tre timer, og gikk for halv maskin store deler av kvelden. Kilde: TNS Gallup
Den grå linjen viser forventet trafikk. Den blå viser hvordan trafikken vokste lynraskt fram til klokken 13.00, i den perioden kvinnenes 10-km startet. Nettleverandøren hadde ikke ventet noen slik plutselig økning, og stengte ned linjen, noe som synes tydelig på grafen. TNS Gallup var helt ute i tre timer, og gikk for halv maskin store deler av kvelden. Kilde: TNS Gallup

Ser VM på jobb
Nett-tv er i ferd med å vokse, og benyttes flittig under ski-vm. Under sprintkonkurransene forrige uke nærmet nett-publikumet seg 100.000 påloggede pc-er.

- Det er en av de største toppene på nettbruk vi har sett i Norge, sier Kittelsen til DN.no.

I likhet med Therese Johaugs gulløp gikk sprinten midt i arbeidstiden, men det ser ikke ut til at arbeidet hindrer nordmenn i å skru på nett-tv.

- Under sprinten målte vi høyere andel seere fra jobb-pc-er enn fra hjemme-pc-er, sier Kittelsen.

Målingene fra Johaugs gulløp er altså borte, men det kommer et nytt løp i dag.

- Det er 15 km i dag og vi forventer minst like stor trafikk da, sier Kittelsen.Les også: Hacker fikk full kontroll over alle Facebook-kontoer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.