Elon Musk har eid Twitter i en drøy måned. På den tiden har det kommet nyheter på løpende bånd fra selskapet, der kanskje de mest omtalte har handlet om at over halvparten av de ansatte enten har fått sparken eller har sagt opp.

Ett av de uttalte målene med kjøpet var å sikre Twitter som en plattform for frie ytringer. Musk har etter kjøpet kuttet kraftig i antall ansatte som jobber med innholdsmoderering, og også gitt beskjed om at selskapet ikke lenger skal moderere covid-19-relatert desinformasjon.

Mulig EU-forbud

Dette har ikke gått upåaktet hen, og i en videosamtale mellom EU-kommissær Thierry Breton og Twitter-sjef Elon Musk advarte førstnevnte om et mulig europeisk forbud mot Twitter, hvis Twitter ikke følger EUs regler for innholdsmoderering.

Det skriver Financial Times, som viser til kilder med kjennskap til saken.

Breton skal ha fortalt Musk at han er nødt til å følge et sett med regler, inkludert det å avslutte den «arbitrære» tilnærmingen til det å slippe tidligere utestengte brukere inn i varmen – slik Donald Trump nylig ble, etter at Musk avholdt en avstemning på Twitter.

Videre ga Breton beskjed om at Musk «aggressivt» må følge opp desinformasjon, og gå med på et større, uavhengig tilsyn av SoMe-plattformen neste år.

«Digital Services Act»

Breton har ansvaret for å implementere EUs digitale regler, og reglene det dreier seg om er en del av EUs «Digital Services Act». Reglene er blant annet ment å sette en global standard for hvordan de største teknologiselskapene må moderere innhold.

Hvis Musk ikke følger disse reglene, vanker det ifølge Breton enten utestengelse fra Europa, eller bøter på opptil seks prosent av den samlede, globale omsetningen.

Musk selv skal ha sagt at EUs «Digital Services Act» var «svært ansvarlig», og uttalt at han mente den burde vært implementert også i resten av verden.

Han har tidligere også uttalt at Twitter «skal følge alle relevante regler».

Samtidig skriver Financial Times at det fremstår som at EUs foreslåtte tiltak er et direkte svar på Musks tilnærming til nettopp innholdsmoderasjon.

Har Twitter mange nok ansatte?

Musk har selv erklært seg som «ytringsfrihetsabsolutist», og har sagt han vil tillate all ytring – så lenge den ikke er ulovlig. «Negative eller hatytringer» vil samtidig bli «deboosted» – på sett og vis dysset ned.

I videosamtalen ga Breton også Musk klar beskjed om å følge strenge annonseregler, som blant annet inkluderer et forbud mot reklame rettet mot barn, eller forbud mot reklame som er rettet mot forbrukere basert på sensitiv informasjon, som for eksempel politisk ståsted.

Disse reglene er en del av den nevnte «Digital Services Act», som gjelder fra nyttår.

Parallelt med advarselen fra Breton, skal embetsfolk internt i EU har uttrykket bekymring for om Twitter i det hele tatt har mange nok ansatte til å sørge for at selskapet følger EU-regelverket.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.