Etter at Tesla-gründer Elon Musk noe motvillig gjennomførte kjøpet av mikrobloggen Twitter for svimlende 44 milliarder dollar, eller omtrent 450 milliarder kroner, kan det trygt sies at selskapet har vært preget av kaos.

Bare dager etter å ha marsjert inn på hovedkontoret utstyrt med en vask (formålet var et ordspill på engelsk, «let that sink in»), kvittet han seg med toppledelsen og et stort antall ansatte. Torsdag denne uken kom Musk med ultimatum til hele staben: De måtte enten jobbe hardere enn noensinne, eller si opp med tre måneders lønn. Over 1000 til sa opp, og arbeidsstyrken er nå redusert med omtrent halvparten siden Musk overtok selskapet.

- Dystert bilde

Både dette og forvirring rundt beskjeder om at kontorene skulle stenges denne helgen, har gjort at flere tidligere ansatte og eksperter nå spår at nettsiden på ett eller annet tidspunkt vil bukke under, skriver flere internasjonale medier, blant annet Bloomberg.

– Det er et ganske dystert bilde. Mengden innsidekunnskap som er gått tapt er ganske enkelt svimlende, og savner kanskje til og med sidestykke, sier Glenn Hope, en tidligere ingeniør hos Facebook og Instagram til nyhetsbyrået.

Musk selv skrøt så sent som fredag i en Twitter-melding om at det aldri hadde vært høyere aktivitet hos tjenesten. Det ble også meldt om store nedlastingstall i dagene etter oppkjøpet.

Men det er ikke nødvendigvis et godt tegn, sier flere eksperter til Bloomberg. På selve Twitter er det mange emneknagger som for eksempel #RIPTwitter, og et utall brukere spekulerer i hvor lenge plattformen vil fortsette å operere.

Ifølge mange medier er flere av de viktigste teamene i Twitter, som for eksempel har vært ansvarlige for å vedlikeholde datakoden for tjenesten og nedkjempe hackerangrep, nå nesten borte. New York Times nevner ett eksempel på et team som tidligere telte over 100 ansatte, men nå er nede i fire.

Bloomberg viser til en anonym tidligere ansatt som forklarer at systemene trenger konstant vedlikehold for å luke ut feil. Dersom de ikke fikses med en gang, kan de utvikle seg til store problemer, sier vedkommende. En annen ekspert, ingeniør Alec Muffett, sier at de mest sannsynlige feilene som nå kan dukke opp, er at kontoer tas over eller at privat informasjon blir tilgjengelig. Videre kan viktige systemer kollapse, sier han.

– Akkurat som et bord som mister et ben, kan viktige deler av nettsiden – eller til og med hele nettsiden – falle over ende, sier han.

Må kutte kostnader

Oppsigelsene og kostnadskuttene kommer etter at Twitter i årevis har slitt med å tjene penger, samtidig som gapene til antall brukere på plattformer som Facebook, Instragram og Tiktok bare har økt.

Musk kjøpte Twitter for 44 milliarder dollar, og måtte i den forbindelse låne rundt 13 milliarder av kjøpesummen. Derfor er Musk avhengig av å drive selskapet med et solid overskudd, for å kunne betjene lån og avdrag. Musk selv har sagt at han «åpenbart» betalte for mye.

Den kontroversielle forretningsmannen, som er verdens rikeste person og selv i årevis har vært en flittig Twitter-bruker, bød på selskapet tidligere i år før han prøvde å trekke seg ved blant annet å vise til at plattformen ikke hadde gitt et riktig bilde av hvor mange av brukerne som var verifiserbare. Etter hvert som en rettssak mellom partene nærmet seg, sa han i oktober at han skulle kjøpe selskapet likevel. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.