Noe av det første Elon Musk gjorde da oppkjøpet av Twitter gikk i havn, var å varsle en kraftig nedbemanning.

Musk mente dette var nødvendig for å kutte kostnader, og har selv har påpekt at Twitter taper fire millioner dollar per dag.

Fredag forrige uke fikk derfor nærmere 3700 ansatte beskjed om at de var sagt opp, i sum omtrent halvparten av alle Twitters ansatte.

Nå har det imidlertid kommet frem at Twitter har gått tilbake på en del av oppsigelsene, ifølge Bloomberg.

Twitter skal nemlig kort tid etter det utsendte oppsigelsesvarselet ha kontaktet flere titall ansatte og fortalt dem at de enten «fikk sparken ved en feil», eller at de var «for essensielle» i arbeidet med å få til endringene i Twitter som Musk ønsker å gjennomføre.

Bloomberg viser til personer med kjennskap til saken, samt at det skal ha blitt publisert et internt notat på Slack der det ble skrevet at «vi har muligheten til å spørre folk som fikk sparken om de vil komme tilbake».

Må kutte

Oppsigelsene og kostnadskuttene kommer etter at Twitter i årevis har slitt med å tjene penger, samtidig som gapene til antall brukere på plattformer som Facebook, Instragram og Tiktok bare har økt.

Musk kjøpte Twitter for 44 milliarder dollar, og måtte i den forbindelse låne rundt 13 milliarder av kjøpesummen. Derfor er Musk avhengig av å drive selskapet med et solid overskudd, for å kunne betjene lån og avdrag.

Kjøpte Twitter: Elon Musk.
Kjøpte Twitter: Elon Musk. (Foto: Susan Walsh/AP/NTB)

Musk har selv uttalt at han «åpenbart har betalt for mye» for Twitter, og analytiker Dan Ives i Wedbush har uttalt at Musk har betalt så mye som 20 milliarder dollar for mye. Dette estimatet har blant annet Nordeas Robert Næss sagt seg enig i:

– Hvis ikke Musk hadde kommet med kjøpstilbudet i april, men i dag, så tror jeg han hadde fått selskapet for halvparten av prisen. Altså 200 milliarder kroner mindre, sa han til DN i forrige uke.

– Er det dette som tvinger Musk til å si opp ansatte?

– Twitter har en kostnadsbase på oppunder fem milliarder dollar. Av disse milliardene går omtrent en av dem til å dekke lønnskostnader for de 7500 ansatte. Så det hjelper på, men selv om du får gjort akkurat det samme med halvparten av de ansatte, så ender ikke Twitter opp med en vanvittig god inntjening, sa Næss.

Kastet hele styret

Musk har eid Twitter i halvannen uke, og omtrent daglig har Twitter-Musk-sagaen fått en ny omdreining.

Kort tid etter oppkjøpet ble toppsjef Parag Agrawal, finansdirektør Ned Segal og policysjef Vijaya sparket, samtidig som hele styret ble kastet.

Musk har også varslet endringer i modereringspraksisen av innhold, samt innføringen av en abonnementsløsning på Twitters blåfargede verifiseringsmerke.

Og forrige ukes oppsigelsesnyhet har fått Twitter-gründer og tidligere Twitter-sjef Jack Dorsey til å be de ansatte om unnskyldning.

Gjennom helgen har det kommet flere historier fra nå oppsagte Twitter-ansatte om hvordan de opplevde oppsigelsene. De fleste har fått beskjed om oppsigelsen på epost, og mange har ikke visst noe om at de mistet jobben før de plutselig mistet tilgang til epost og Slack, og at adgangskort brått sluttet å virke.

Dorsey skrev at han var ansvarlig for situasjonen, og at Twitter under hans ledelse vokste altfor raskt.

– Jeg innser at mange er sinte på meg, skrev han i en tweet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.