Kontroversene har ikke latt vente på seg etter at en av verdens rikeste menn, Tesla-gründer Elon Musk, kjøpte det sosiale medier Twitter for 44 milliarder dollar i oktober i år.

Klokken 02.20 onsdag norsk tid, skriver Musk på twitter at han trekker seg fra toppstillingen når han finner en erstatter.

Masseoppsigelser og annonsørflukt

Det tok ikke mer enn et par dager etter Musks overtagelse før det ble klart at store deler av toppledelsen hadde fått sparken. Masseoppsigelser, brukeropprør, flukt blant annonsørene og enorme rentebetalinger er noen av stikkordene for den turbulente tiden som har fulgt.

Natt til mandag, bare timer etter at Tesla-gründeren ble avbildet på tribunen under VM-finalen i Qatar, tok han til nok et kontroversielt grep:

Musk spurte Twitter-brukerne selv om de ville ha ham som sjef eller ei.

Dette skjedde ved bruk av en avstemning hvor hele 17,5 millioner Twitter-brukere deltok. Mandag ved klokken 12.20 norsk tid var avstemningen ferdig, og fasit ble til slutt at 57,5 prosent stemte for at Musk bør pakke sakene og forlate sjefsstolen i selskapet.

Tesla-sjefen lovet at han skulle gjøre som folket ville. Senere delte han riktignok en melding på Twitter hvor han skrev at det ikke fantes noen etterfølger. «Ingen som ønsker jobben kan faktisk holde Twitter i live. Det finnes ingen etterfølger» skrev Musk.

Natt til onsdag kom kontrabeskjeden, Musk trekker seg fra stillingen.

Pengejakt

Elon Musk, som også sitter i sjefsstolen hos Telsa og SpaceX, har tidligere signalisert at han til slutt vil gi fra seg sjefsstillingen i Twitter. Ifølge Financial Times fortalte Musk en dommer i Delaware at han planlagte å redusere tiden han bruker på Twitter, og finne noen andre som kan ta over jobben med å drive selskapet over tid.

Men kvitt alt hodebryet blir han uansett ikke.

Forrige uke kunne flere medier, deriblant Semafor og Financial Times, fortelle at Musk er i gang med en ny pengejakt. I forbindelse med det rekordstore oppkjøpet ble det nemlig tatt opp nye lån på rundt 13 milliarder dollar, på toppen av en kapitalinnsprøytning på om lag syv milliarder dollar.

De nye lånene har årlige rentebetalinger på rundt én milliard dollar, eller om lag ti milliarder norske kroner. Ifølge Semafor skal sjefen for Musks «family office», Jared Birchall, kontaktet potensielle aksjonærer med tilbud om å kjøpe nye aksjer, til en pris på 54,2 dollar. Altså den samme prisen som Musk betalte da han kjøpte selskapet og tok det av børs.

Ross Gerber bekreftet både ovenfor Semafor og FT at han mottok tilbudet. Han spyttet inn under en million dollar da Musk tok Twitter av børs tidligere i år, men er mer skeptisk denne gangen.

– Hele prosessen bærer preg av tilfeldigheter og rot. Twitter gjør dette nå fordi de ikke har mer penger. Jeg tror ikke Musk forventet et så stort fall i inntektene, sier han til FT.

Utelukker ikke konkurs

Twitter bokførte i 2021 et tap på rundt 221 millioner dollar, og Musk har ikke vært snau med å poengtere ofte hvor viktig det er for selskapet å redusere utgiftsbasen. Dette var også begrunnelsen da han kvittet seg med omtrent halvparten av arbeidsstokken i Twitter tidligere i høst.

Samtidig har flere annonsører trukket seg, og blant annet vist til milliardærens tilnærming til innholdsmoderasjon på plattformen. Og nå kan det virke som det begynner å «knipe» for milliardæren.

For mens Musk jakter friske penger, har han også frigjort cash. Forrige uke solgte Musk unna Tesla-aksjer for nær 3,6 milliarder dollar ifølge, Financial Times. Dette markerte det tredje salget av Tesla-aksjer siden Musk i april kunngjorde at han ikke skulle selge flere av elbilprodusentens aksjer for å finansiere Twitter-kjøpet.

Tesla-aksjen har riktignok mer enn halvert seg i verdi denne høsten. I markedet er det bekymring for at Musks ofte kontroversielle utspill er skadelig for bilmerkets omdømme, og at kundene, som ofte står på venstresiden politisk, velger andre elektriske biler som et slags politisk statement.

Dette har toppsjefen i Ford lært av Elon Musk
Fords CEO Jim Farley forteller Bloombergs Emily Chang hvorfor han beundrer konkurrenten Elon Musk, og hvordan Ford kan konkurrere mot Tesla i elbilmarkedet.
01:29
Publisert:

Forrige måned advarte også Tesla-gründeren selv om at en Twitter-konkurs, ikke kan utelukkes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.