De siste ukene har teknologigiganten Microsoft jobbet intenst for å sikre seg den amerikanske virksomheten av den kinesiske videoappen TikTok. Nå får de derimot konkurranse fra Twitter.

Selskapet skal ha vært i innledende samtaler om et potensielt oppkjøp med eierne av plattformen, ifølge Wall Street Journal som har snakket med sentrale kilder.

Twitter er da det nyeste tilskuddet i budkampen om den populære videoappen, men på tross av de innledende samtalene skal Microsoft fortsatt være regnet som en favoritt i budkampen, skriver den amerikanske avisen.

Presset frem av Trump

TikTok er av Trump-administrasjonen sett på som en trussel mot rikets sikkerhet ettersom Kina eier moderselskapet ByteDance og Trump frykter derfor at brukernes data samles inn og deles med kinesiske myndigheter.

– Denne datainnsamlingen er en trussel ved at den lar det kinesiske kommunistpartiet få tilgang til amerikaneres personlige informasjon. USA må vise standhaftig handling mot eierne av TikTok for å beskytte vår nasjonale sikkerhet, har Trump tidligere skrevet.

TikTok har benektet påstandene og i en pressemelding varslet selskapet tidligere i uken at de vil ta saken til amerikanske domstoler hvis de ikke blir behandlet rettferdig.

Trump har tidligere sagt at han ikke ønsket at Microsoft skal kjøpe applikasjonen. Han har senere endret mening og gitt TikTok en frist til å få nye eiere innen 15. september og truet med et forbud mot appen dersom de ikke solgte virksomhetens avdeling i USA.

Microsoft har forhandlet i flere uker med TikToks eier, ByteDance og er ansett som favoritt til å lande en avtale. Microsoft bekreftet 2. august at de prøvde og lande en avtale med TikTok, og selskapet har vært i samtaler om det med Trump om et mulig kjøp av TikTok.

Twitter regnes som en utfordrer

WSJ er ikke kjent med verdsettelsen av TikToks avdeling i USA, men videoappen har over 100 millioner registrerte brukere i USA og verdsettelsen er trolig på flere titall milliarder dollar.

Onsdag meldte CNBC at verdien på en avtale med TikTok kan ligge mellom 10 og 30 milliarder dollar.

Twitter er langt mindre verdt enn Microsoft, og flere setter derfor spørsmålstegn til om de kan utkonkurrere Microsoft i budkampen. Det stilles også spørsmål ved om Twitter skal kunne klare å skaffe den nødvendige finansieringen innen tidsfristen.

Fordelen for Twitter er at de i mindre grad risikerer å få konkurransemyndighetene på nakken fordi de er så mye mindre enn Microsoft, opplyser kilder til WSJ.

– Twitter vil ha vanskeligheter ved å sette sammen nok finansiering til å skaffe nok finansiering, også kun til den amerikanske virksomheten. De har ikke nok lånekapasitet, sa Erik Gordon, professor ved Universitetet i Michigan til Reuters.

Professoren sier videre at han tror Twitters aksjonærer vil foretrekke at ledelsen fokuserer på den eksisterende virksomheten.

Ifølge en kilde i Twitter som Reuters har snakket med skal en av Twitters aksjonærer, det aktiv eierfondet Silver Lake være interessert i å hjelpe med å finansiere en potensiell avtale.

Twitter har vært klart å være lønnsomme i de senere årene, men hadde i forrige kvartal et tap på 1,23 milliarder dollar på grunn av sviktende annonseinntekter som følge av koronakrisen.

Twitter rapporterte videre at de satt på om lag 7,8 milliarder dollar i kontanter og kortsiktige investeringer i utgangen av juni, til sammenligning hadde Microsoft 136 milliarder dollar, ifølge WSJ.

Vil endre Twitter

Dersom TikTok og Twitter kommer til enighet, vil det være et stort skifte for selskapet.

Mikrobloggtjenesten tillater i dag at brukerne laster opp videoer, men det er i all hovedsak korte tekstinnlegg og bilder tjenesten baserer seg på. TikTok er på sin side et annet type sosialt medium der brukerne utelukkende legger ut korte videoer med musikk.

Donald Trump har i lang tid vært en aktiv bruker av Twitter og er den mest profilerte brukeren. Den siste tiden har presidenten vært frustrert over at Twitter har endret praksis og valgt å merke enkelte av hans innlegg på applikasjonen som teknologiselskapet mener bryter med retningslinjene.

Kina blokkerte Twitter for landets befolkning i 2009, og Twitter er med det til forskjell fra Microsoft ikke etablert i Kina. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.