Salget av bærbare pc-er har gått kraftig ned, og mange analytikere tror det har sammenheng med Apples suksess med nettbrettet iPad.

Men for mange er et nettbrett uten tastatur ikke noe reelt alternativ til en bærbar pc, selv om alle som reiser mye gjerne vil slippe å drasse med seg mer enn absolutt nødvendig. Heldigvis finnes det fullverdige bærbare pc-er med tastatur, som ikke tynger deg ned for mye.

Vi har tidligere skrevet at de ultratynne og lette "sjefs-pc-ene" nå blir allemannseie, takket være ny teknologi og kraftige prisreduksjoner. I løpet av året kommer de første såkalte "ultrabook"-pc-ene på markedet. Dette er ifølge prosessorprodusenten Intel en "ny klasse" ultratynne og lette bærbare pc-er med høy ytelse og lav pris.

Men du behøver ikke vente på ultrabook-pc-ene. Her er tre gode alternativer du får kjøpt nå, og som alle veier under 1,7 kilo.

Designperle: MacBook Air 11" eller 13"
Er du opptatt av god design, og vil ha en bærbar pc som er både solid og problemfri, bør du ta en kikk på Apples MacBook Air. Apple lanserte nye modeller i slutten av juli, og maskinene er blitt raskere og har fått mer lagringskapasitet.

  MacBook Air fås med både 11,6- og 13,3-tommers skjerm. Er du ute etter en bærbar pc som veier minst mulig og ikke tar særlig mer plass i bagen enn et nettbrett, er en 11-tommers MacBook Air etter vår mening det beste alternativet. Vi har selv testet maskinen, og konkluderte med at Apple med den siste oppgraderingen har gjort markedets beste ultraportable pc enda bedre.

Synes du en 11,6-tommers skjerm blir i minste laget, kan 13,3-tommeren være et godt alternativ. Vekten øker fra 1,08 til 1,35 kilo, men maskinen er bare 1,7 cm tykk på det tykkeste - uansett hvilken av de to modellene du velger.

MacBook Air 11" koster fra 7.890 kroner, mens MacBook Air 13" starter på 10.290 kroner. Les vår test : Ulv i fåreklær

Markedets tynneste: Samsung 9-serie
Samsungs ultraportable 9-serie er lettvekts-pc-en for deg som foretrekker Windows fremfor Mac OS. Den er minst like tynn og lett som MacBook Air, og tester i flere norske og utenlandske medier har vist at den både er rask og har ganske god batterilevetid.

  13-tommersmodellen heter Samsung 900X3A og kommer med en Intel Core i5-prosessor på 1,7 GHz, samme som sitter i Apple MacBook Air 13". Vekten på 1,35 kilo er identisk med Apples 13-tommer, og med en tykkelse på bare 1,63 cm er den faktisk litt tynnere.

Maskinen har ikke helt den samme kvalitetsfølelsen som MacBook Air, ettersom mye av kabinettet er laget i plast – mens MacBook Air er laget i helstøpt aluminium. Samsung sier imidlertid at skjermlokket og deler av det øvrige kabinettet er laget i såkalt "duraluminium", et materiale som brukes i fly, og som skal være vel så sterkt som vanlig aluminium.

Som sagt kommer maskinen godt ut i de fleste tester, men det har blitt rapportert at det trådløse nettverkskortet krever ganske kraftige signaler for å fungere skikkelig. Det kan være et problem når du befinner deg på et hotellrom med dårlig wifi-dekning. Bortsett fra det, har testerne lite å utsette på denne pc-en.

Prisen varierer fra rundt 11.000 kroner til 14.000 kroner, avhengig av utstyrsnivå.

Mye for pengene: Asus U-serie
Asus U er en serie stilige og lette bærbare pc-er til en forholdsvis rimelig penge. I tester har maskinene briljert med svært god batterilevetid (opp mot 6-8 timer), men vær oppmerksom på at mange av modellene selges med ulike batterikapasiteter. For eksempel selges 13,3-tommeren Asus U36 med batteri med enten fire eller åtte celler, og velger du varianten med åtte celler får du dobbelt så god batterilevetid. Prisen du må betale er 200 gram ekstra, men vekten er likevel på bare 1,6 kilo for pc-en med den høyeste batterikapasiteten.

  Asus U36 fås med forskjellige prosesserer, avhengig av hvor mye kraft du trenger – eller er villig til å betale for. De billigste modellene har Intel Core i3-prosessor, greit nok til enkel bruk – mens toppmodellen kommer med den langt kraftigere Intel Core i7-prosessoren. Da har du kraft nok til avansert bildebehandling, videoredigering og de mest krevende spillene.

Den nyeste modellen, Asus U36SD, er bare 1,9 cm tykk - som er tynt, men ikke like tynt som MacBook Air eller Samsung 9-serie. Vekten er 1,66 kilo. Maskinen selges med en Intel Core i5-prosessor og 4 GB minne til rundt 6.000 kroner.

Les også:
Sjefs-pc-ene blir allemannseie
Derfor er pc-en din så billig - og treg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.