Viasat er for tiden utsatt for det som omtales som et mistenkt cyberangrep, og som har forstyrret bredbåndsforbindelsen i flere europeiske land – deriblant i Ukraina. Tjenestebruddene er observert på tvers av selskapets KA-SAT-nettverk de siste dagene.

«Vi opplever for tiden problemer med nettverket vårt. Vi er klar over omfanget og innvirkningen det har på deg som vår kunde, og vi jobber med å løse problemet. Vi verdsetter ditt kundeforhold» skriver det norske selskapet Via Bredbånd på sine nettsider.

Mistenkt cyberangrep

Selskapet leverer høyhastighets internett via satellitt til norske kunder og eies av amerikanske Viasat; en av verdens største kommersielle satellittoperatører med over 5500 ansatte og 2,3 milliarder dollar i omsetning i 2021.

Viasat leverer satellittbasert internett til store deler av Europa. Selskapet driver også krypterte kommunikasjonstjenester for det amerikanske forsvaret og leverer internettforbindelse til store, kommersielle flyselskaper – deriblant SAS.

Viasat har bekreftet at avbruddene ser ut til å ha startet i Ukraina med tjenester tilknyttet KA-SAT-satellitten ,og deretter spredt seg til nesten hele KA-SAT-nettverket.

Tjenesten NetBlocks, som monitorerer nettforbindelser og nedetider over hele verden, oppgir at hendelsen skal ha startet den 24. februar, samme dagen som Russland invaderte Ukraina.

DN har ikke lyktes i å få noen kommentar fra Jørgen Halstensen Svendgård, som er oppført som kontaktperson for selskapet i Norge.

Ba Elon Musk om hjelp

Internettleveranse gjennom satellitt er kommet høyt på dagsordenen etter invasjonen av Ukraina. Landets visepresident og digitaliseringsminister Mykailo Fedorov ba lørdag Elon Musk om å skaffe Ukraina internettdekning gjennom Starlink-satellitter samme dag som Viasat-forbindelsen forsvant i Ukraina.

Starlink er navnet på SpaceX’ ambisiøse plan om å tilby høyhastighetsinternett over hele verden via tusenvis av små satellitter.

Fedorov fikk raskt svar tilbake: «Starlink-tjenestene er nå aktive i Ukraina. Flere terminaler er på vei» skrev Musk på Twitter.

Hele Starlink-nettverket skal etter planen bestå av rundt 12.000 satellitter som flyr i lav bane, nærmere enn den internasjonale romstasjonen. I dag har selskapet 2000 aktive satellitter.

Ukraina ba lørdag Elon Musk om å skaffe landet internettdekning gjennom Starlink-satellitter
Ukraina ba lørdag Elon Musk om å skaffe landet internettdekning gjennom Starlink-satellitter (Foto: Heiko Junge/NTB)

Sendte bilde av lastebil

Musk har tidligere omtalt Starlink som en måte for SpaceX å generere inntekter som kan brukes til å utvikle flere, og mer avanserte, raketter og romskip. Musk har tidligere estimert at Starlink kunne gi inntekter på 30 milliarder dollar i året – eller omtrent ti ganger den høyeste årlige inntekten SpaceX forventer fra sin kjernevirksomhet. Sent mandag kveld sendte den ukrainske digitaliseringsministeren et bilde av en lastebil full av datautstyr og beskjeden: «Starlink – her. Takk @elonmusk».

Noen minutter senere svarte Musk: «You are most welcome».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.