Det norske biotekselskapet Ultimovacs, som jobber med å utvikle vaksine mot kreft, har kjøpt immunterapivirksomheten til det svenske selskapet Immuneed Ab for 50,4 millioner kroner.

Det betyr at Ultimovacs betaler 25 millioner kroner for hver av de to ansatte i Uppsala-selskapet.

Bjørn Rune Gjelsten er største eier i Ultimovacs.
Bjørn Rune Gjelsten er største eier i Ultimovacs. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Administrerende direktør Øyvind Kongstun Arnesen i Ultimovacs opplyser at 4,5 millioner kroner av kjøpesummen er i kontanter, mens resten av betalingen er i aksjer i Ultimovacs.

– Vi ble enige om verdien på virksomheten, og alle er fornøyde. Dette er to teknologier som passer veldig godt sammen, sier Arnesen til DN.

Etter transaksjonen eier Immuneed 5,4 prosent av aksjene i Ultimovacs.

Femårsmål

Arnesen sier Ultimovacs er på rett god vei med sin eksisterende kreftvaksine (UV1), med positive tester av selskapets kreftvaksiner.

Selskapet håper å ha godkjent første generasjon vaksine i løpet av de neste fem årene. Han sier selskapet planlegger en stor studie med selskapets første generasjons kreftvaksine, hvor formålet er å skaffe data som kan brukes til å søke om godkjennelse av denne vaksinen. Etter planen kan dette skje om fire-fem år.

Vaksinen skal i utgangspunktet kunne virke mot de fleste kreftformer, og er testet på pasienter med ulike typer kreft som prostatakreft, langtkommet lungekreft og føflekkreft. Resultatene fra disse studiene gir grunn til å tro at vaksinen kan brukes som kreftbehandling og er begrunnelsen for at selskapet starter en stor studie med hensikt å søke om godkjennelse som kreftlegemiddel.

Langt og dyrt lerret

Kreftvaksiner virker sannsynligvis best når de brukes tidlig i sykdomsforløpet, helst hvor behandlingen er i grenseland mellom behandling og forbygging. Den nye teknologien fra det svenske selskapet skal brukes til å utvikle en vaksine som er spesielt godt egnet til akkurat dette.

Arnesen påpeker at teknologien som kommer fra det svenske selskapet er validert i såkalte prekliniske modeller, og at det planlegges å teste den på mennesker om noen år.

– Dette er lange, store og dyre lerreter å bleke, sier han.

Mulig børsnotering

Arnesen sier utviklingsselskaper som Ultimovacs, og det svenske selskapet som nå er kjøpt, ikke tjener penger. Ultimovacs er derfor helt avhengig av at eierne skyter inn penger.

Selskapet opplyser at det har startet forberedelsene til en mulig notering på Oslo Børs tidlig neste år og at hensikten er å sikre finansiering av de sentrale utviklingsprosjektene over de neste fem årene.

Bjørn Rune Gjelsten sa til DN i sommer at det kan bli en børsnotering av Ultimovacs allerede inneværende år for å finansiere de neste fem årene med forskning. Investorene har foreløpig bidratt med cirka 250 millioner kroner.

– Markedet ser bra ut, og det jobbes nå med rådgivere for en mulig børsnotering. Selv om det er robuste aksjonærer, tror jeg at det kan være riktig for selskapet. Studiene av vaksinen er kommet langt i USA, sa Gjelsten som eier 30,5 prosent av aksjene i Ultimovacs gjennom sitt holdingselskap Gjelsten Holding as.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Meretes utvalgte: Moden billigbordeaux
14 år gammel bordeaux til 175 kroner.
01:03
Publisert: