Antall nye selskaper som satser tungt på kunstig intelligens (KI) øker i rekordfart.

Ekspertene er stort sett enige om at få blir uberørt av utviklingen innen KI de kommende årene. Men bortsett fra det spriker meningene i alle retninger.

En som har sterk tro på KI er Softbank-sjef og Japans rikeste person Masayoshi Son.

– Jeg tror at kunstig intelligens vil bli den største revolusjonen i menneskets historie. Det vil endre alle typer bransjer, fra biler til helse og eiendom, sa han under en resultatpresentasjon i februar. Nå sitter han klar med en krigskasse på nesten 100 milliarder dollar (868 milliarder kroner).

Mange har oppdaget at det er lønnsomt å kaste seg på «KI-toget». En fersk undersøkelse fra det britiske investeringsselskapet MMC Venture viser at åtte prosent av alle oppstartsselskaper i Europa som hentet friske penger i markedet i fjor var KI-selskaper, og at disse i snitt fikk inn 15 prosent mer kapital enn andre programvareselskaper, skriver Financial Times.

Undersøkelsen viser imidlertid ifølge FT at hele 40 prosent av disse selskapene utgir seg for å være et AI-selskap uten å være det. Sannheten er at de ikke benytter AI i sine produkter.

– Politikere har bidratt til «hypen»

Undersøkelsen er basert på både offentlig tilgjengelig informasjon og intervjuer med ledelsen i selskapene. David Kelnar, som er ansvarlig for undersøkelsen, sier til FT at mange av selskapene hadde planer om å utvikle program basert på maskinlæring, men at de ennå ikke har gjort det.

– Mange risikokapitalselskaper i Europa er mottagelige for AI-budskapet, sier Kelnar til avisen.

Ifølge avisen har politikerne også bidratt til «hypen» ved å løfte frem fremgangsrike AI-selskaper og øremerke penger til sektoren.

I motsetning til mange andre land har Norge manglet en nasjonal strategi for kunstig intelligens. I februar lovte imidlertid digitaliseringsminister Nikolai Astrup (H) overfor DN at regjeringen nå starter arbeidet med en nasjonal strategi for KI.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.