Facebook sier amerikanske myndigheter ba om informasjon om nettsamfunnets brukere minst 9.000 ganger i andre halvår i fjor.

Ulike offentlige amerikanske instanser ba om informasjon som berørte mellom 18.000 og 19.000 brukerkontoer bare i løpet av denne perioden.

Facebook offentliggjorde antallet henvendelser fra myndighetene natt til lørdag norsk tid. Det samme gjorde Microsoft, som mottok mellom 6.000 og 7.000 krav om informasjon første halvår 2012. Informasjonen berørte minst 31.000 av selskapets kunder.

Bedt om lov
Facebook, Microsoft og flere andre internettselskaper har bedt om å få offentliggjøre tallene etter avsløringene av den amerikanske etterretningstjenesten NSAs overvåking av internett.

Årsaken er at selskapene frykter mediene har skapt et inntrykk av at de gir ut informasjon enda oftere enn det som faktisk er tilfelle. Men Facebook opplyser ikke hvor mange ganger selskapet imøtekom eller avviste krav om innsyn.

Forskjellige saker
Kravene fra myndighetene om innsyn kom i forbindelse med vidt forskjellige typer saker, fra barn som forsvant og småkriminalitet til terrortrusler, oppgir Facebook.

Facebook prøver å forhindre et altfor stort tilbakeslag i opinionen etter at en ansatt i et selskap som gjør tjenester for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA avslørte at Facebook var blant de ni store data- og IT-selskapene som utleverer opplysninger til amerikanske myndigheter.

Blant selskapene er også Apple, Google, Microsoft og Yahoo. Selskapene benekter at NSA kan gå direkte inn i deres maskiner. Amerikanske myndigheter sier overvåkingsprogrammet PRISM har forhindret flere terrorangrep.

Hongkong-demo
Mannen som gikk ut i mediene med opplysningene om den amerikanske overvåkingen, Edward Snowden (29), oppholder seg for tiden i Hongkong. Der demonstrerte hundrevis av mennesker lørdag til støtte for at han må få bli og ikke utleveres til USA.

En meningsmåling i avisen South China Morning Post viser også at mange støtter kravet.

Hongkong har en utleveringsavtale med USA fra lang tid tilbake. Men etter at Kina overtok styringen med Hongkong i 1997, er det Folkerepublikken Kina som har det siste ordet i utenriks- og forsvarspolitiske spørsmål.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har myndighetene ikke mottatt noen utleveringsbegjæring fra USA.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.