Den amerikanske mobiloperatøren Sprint Nextel kan bli tvunget til å droppe kontraktssamtaler med kinesiske Huawei om bygging av et nytt mobilnett etter politisk press. Mange mener produsenten har for tette bånd til det kinesiske forsvaret.

Huawei og ZTE er to kinesiske produsenter av infrastruktur til mobilnettverk som vokser raskt og konkurrerer nå også i vestlige markeder med de tradisjonelle tilbyderne Ericsson og Nokia Siemens Networks. Huawei har en omsetning på over 200 milliarder kroner.

- I verste fall kan Huawei bli en ledende leverandør til Sprint Nextel. Da risikerer vi å få et selskap - styrt og finansiert av det kinesiske forsvaret - i en viktig leverandørrolle til det amerikanske forsvaret, politi og den offentlige sektor, skriver en gruppe senatorer, ledet av republikaneren Jon Kyl, i et åpent brev, ifølge Dagens Næringsliv.

Her hjemme vant Huawei nylig en stor kontrakt med Telenor om å oppgradere hele Telenors mobilinfrastruktur i Norge sammen med en amerikansk leverandør. De bygger også ut første fase av Netcoms LTE-satsning, kalt Netcom 4G.

Huawei kjenner seg ikke igjen i amerikanernes kritikk.

- Det er skuffende å høre at de gamle og feilaktige karakteristikkene om selskapet fortsatt eksisterer. Vi er et privateid selskap som ikke har forbindelser til hverken militæret eller andre statlige organisasjoner. Vi følger alle internasjonale overenskomster, sier selskapet i en kommentar.

Huaweis grunnlegger er tidligere yrkesmilitær og selskapets inntekter besto inntil for et par år siden nesten utelukkende av leveranser til det kinesiske forsvaret.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.