Det amerikanske energidepartementet har bestilt en ny superdatamaskin som vil bli kraftigere enn de 160 raskeste i dag til sammen, skriver Zdnet.

Den nye datamaskinen, som får navnet Frontier, skal blant annet benyttes til miljøforskning.

Dagens kraftigste datamaskin, IBMs Summit, har en toppytelse på 200 petaflops, det vil si antall flyttallsoperasjoner (flops) per sekund. Summit er installert i et serverrom på over 850 kvadratmeter, tilsvarende mer enn tre tennisbaner, og veier 340 tonn. For å avkjøle serverne pumpes det ifølge NYT 15.000 liter vann i minuttet gjennom maskinens kjølesystem. Når maskinen går for fullt bruker den like energi som 8.100 gjennomsnittshusholdninger i USA.

1,5 exaflops

Frontier vil med en kapasitet på 1500 petaflops, eller 1,5 exaflops, dermed bli 7,5 ganger så rask som Summit. Størrelsen i kvadratmeter på den nye superdatamaskinen er det ikke uttalt noe om så langt.

Hvor mye 1500 petaflops i virkeligheten er, kan være vanskelig å fatte. Én petaflops tilsvarer én billiard regneoperasjoner i sekundet, tilsvarende én million milliarder eller 1.000.000.000.000.000. 1,5 exaflops blir dermed 1500 billiarder eller 1,5 trillioner regneoperasjoner per sekund.

I en mer forståelig term - hvis hvert eneste menneske på jorden utførte en beregning per sekund, ville det ta mer enn seks år å utføre så mange beregninger som Frontier vil klare i løpet av ett sekund, ifølge Zdnet.

Klar i 2021

Norges kraftigste superdatamaskin Fram har til sammenligning en ytelse på i overkant av 1 petaflop. Maskinen er installert på Universitetet i Tromsø og ble offisielt åpnet 19. mai 2017.

Byggingen av Frontier skal skje i et samarbeid mellom prosessorselskapet AMD og superdatamaskinprodusenten Cray. Planen er at Frontier skal installeres i 2021 på det nasjonale laboratoriet Oak Ridge i Tennessee, for øvrig samme sted der IBMs Summit er i bruk i dag.

I en pressemelding sier Oak Ridge-laboratoriets direktør Thomas Zacharia at Frontier vil være den kraftigste AI-maskinen (kunstig intelligens) som noen noensinne har sett, der alle komponenter er bygget med det formål å utføre superdatamaskinyteleser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.