Den amerikanske nettgiganten Amazon planlegger å dele selskapets andre hovedkvarter mellom to amerikanske byer, skriver The Wall Street Journal, som viser til nærstående kilder.

«Skjønnhetskonkurranse»

Amazon har i reneste virkelighets-tv-stil avholdt en konkurranse mellom USA største og viktigste byer om hvem som skal få huse selskapets andre hovedkvarter, etter Seattle.

I potten ligger fem milliarder dollar i investeringer over nær 20 år og inntil 50.000 arbeidsplasser.

Etter å ha mottatt «frierbrev» fra 238 byer, ble listen over potensielle kandidater redusert til 20 i januar i år, herunder Austin (Texas), Boston, Chicago, Dallas, Miami og New York, med flere.

Jobber og boliger

En beslutning skal ikke være tatt, men Amazon skal være i fremskredne samtaler med en håndfull byer, inkludert Crystal City (Virginia), Dallas og New York, ifølge WSJ.

Amazon ønsker imidlertid å dele hovedkvarteret på to byer for å gjøre det lettere å rekruttere flere av de flinkeste teknologihodene.

Samtidig vil dette lette utfordringene knyttet til boliger, transport og andre områder der titusenvis nye arbeidstagere vil kunne føre til problemer, ifølge WSJ, som viser til at Amazon ser for seg 25.000 nye jobber i hver av byene. Til sammenligning har hovedkontoret i Seattle 45.000 ansatte.

Incentiver

Flere av de aktuelle byene har kappes om hverandre med gunstige ordninger og incentiver for å tiltrekke seg nettgiganten.

Blant annet har Newark og New Jersey foreslått syv milliarder dollar i incentiver, mens «flere hundre tusen dollar» er brukt på dyre eiendomskonsulenter, markedsføringskampanjer og PR-oppdrag, ifølge WSJ.

Ifølge Wall Street Journals kilder, ligger Crystal City i nordlige Virginia, rett over Potomac-elven fra Washington, D.C., an til å bli én av de to valgte byene. Også Dallas, Texas, og New York, nevnes som favoritter.

New York-guvernør Andrew Cuomo.
New York-guvernør Andrew Cuomo. (Foto: Bebeto Matthews/AP/Scanpix)

Nylig annonserte New York nye investeringer på 180 millioner dollar i området som Amazon skal ha sett seg ut.

New York-guvernør Andrew Cuomo gjør det også klart at han gjør hva som helst for at Amazon skal lande i byen.

– Vi har satt sammen en sterk incentivpakke, og vi har hatt gode møter. Det har vært svært positivt. Og hva som helst annet jeg kan komme på som får oss over toppen – hva som helst de ønsker skal hete Amazon. Jeg skifter navn til Amazon Cuomo om det er det som trengs, for det vil gi et så sterkt økonomisk løft, sa Cuomo på et valgkampmøte mandag, ifølge WSJ.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.