Bitcoin-eiere har hatt en eventyrlig avkastning så langt i år.

Siden januar har prisen på én bitcoin steget med 950 prosent og kryptovalutaen står nå for over halvparten av markedsverdien til alle digitale valutaer i omløp – tilsvarende 168 milliarder kroner.

Det er fire ganger så mye som den nest største kryptovalutaen ether.

100.000 nye kunder

Bitcoin-kursen blir bearbeidet på et gjennomsnitt fra flere markedsplasser og vil derfor variere avhengig av hvilket overvåkningsverktøy man velger å bruke. Derfor passerte bitcoin-kursen 10.000 dollar på for eksempel coinmarketcap.com tidligere på tirsdag, mens den da fortsatt lå under milepælen på blant annet Yahoo Finance og DN Investor.

Tirsdag kveld passerte kursen 10.000 dollar i DN Investor, hvor kvoteringen er basert på en gjennomsnittskurs fra flere ulike markedsplasser.

Mye av den siste oppgangen i bitcoin skyldes den amerikanske helligdagen Thanksgiving, ifølge investeringsdirektør Alistair Milne i Altana Digital Currency. I et intervju med CNBC sier han at mange ble inspirert til å kjøpe bitcoin da mange av samtalene under Thanksgiving dreide seg om nettopp bitcoin.

Bare i løpet av torsdag forrige uke fikk den digitale valutabørsen Coinbase, som er USAs største, rundt 100.000 nye kunder.

Elsket og forhatt

Bitcoin er blitt lovpriset og forhatt, kalt det største siden internett, men også tidenes største boble. Den ekstremt volatil og kan stige eller falle flere hundre dollar på få timer bare på nyheter eller uttalelser fra profilerte personer.

Et av de største eksemplene er da bitcoin-kursen fikk skikkelig juling da JPMorgan Chase-sjef Jamie Dimon i midten av september kalte den digitale valutaen en svindel i et intervju med CNBC.

– Det er bare ikke en ekte greie. Det vil bli stengt etter hvert, sa Dimon, og kalte psykologien rundt bitcoin verre enn tulipanmanien på startet av 1600-tallet.

Kort tid etter falt kursen med 700 dollar.

De siste ukene har imidlertid ingenting klart å stoppe kryptovalutaen som er opp 50 prosent bare på to uker.

Frykter for landets ungdommer

Den siste i rekken til å advare mot bitcoin er den sørkoreanske statsministeren Lee Nak-yon, som tirsdag sa at digitale valutaer kan få ungdommer involvert i pyramidespill og narkotikakriminalitet.

– Hvis vi lar ting fortsette føler jeg at alvorlige patologiske fenomener kan hende, sa han ifølge Bloomberg Techonology, og la til at markedsverdien på kryptobørsene i landet har forbigått small-cap-indeksen på Kosdaq-børsen.

Teknologien bak bitcoin ble utviklet for nær ti år siden av en ukjent person som kaller seg Satoshi Nakamoto. «Nakamoto» forsvant i desember 2010 og bitcoin-miljøet har siden dette levd sitt eget liv. Hele teknologien er basert på et dokument publisert av Nakamoto i 2008.(Vilkår)

DNs reporter til Statoil-sjefen: – Har dere fått solstikk?
Statoil-sjef Eldar Sætre forklarer Statoils satsing på solenergi og utsiktene innenfor fornybar energi
01:58
Publisert: