En ny presidentordre fra USAs president Donald Trump kan komme til å ramme norske borgeres personvern, og de enorme mengdene persondata som amerikanske selskaper har om norske borgere.
I en ny presidentordre gir Trump nå klar beskjed om at landets myndigheter, så langt loven tillater, skal ekskludere alle som ikke er amerikanske borgere eller har lovlig opphold i USA fra beskyttelsen av personlig informasjon i landets «Privacy Act», skriver Techcrunch.
– Hvis dette er sant må Europakommisjonen øyeblikkelig oppheve Privacy Shield-avtalen og innføre sanksjoner mot USA for å bryte en paraplyavtale med EU, twitret Jan Philipp Albrecht, som er representant i Europaparlamentet.
Slutt på beskyttelse?
Privacy Shield-avtalen skal beskytte personlige data som behandles på tvers av grensene og danner grunnlaget for å levere slike tjenester mellom EU og USA. Avtalen er bare seks måneder gammel.
– Dette er bekymringsverdig. Hvis dette gjør at Privacy Shield opphører betyr det at europeeres data ikke er beskyttet av personvernlovgivningen når de behandles i USA, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge.
Rammer- it-gigantene
Waterhouse understreker at det foreløpig er svært begrenset med informasjon om temaet, men han er bekymret. Det er trolig også de over 1500 selskaper som allerede har tatt loven i bruk og behandler persondata fra EU i USA. De risikerer nå å kastes ut i et lovmessig usikkert landskap og vil trolig miste kunder som frykter misbruk av data. Det gjelder ikke minst skytjenestegiganter som Google, Amazon og Microsoft. Dette er en stor industri som vokser raskt.
– Det vil dramatisk svekke potensialet for å ha europeiske kunders data i USA, men det vil trolig løses med datasentre i Europa, sier Waterhouse.
En rettssak der FBI har forsøkt å få ut data fra Microsoft som var lagret i Europa viser at dette ikke er noe sikkert vern, så lenge selskapet er amerikansk. Men Waterhouse har tro på at aktørene vil finne løsninger. Han viser til at Microsoft nå har inngått en avtale der Deutsche Telecom eier serverne de bruker.
Den enes død
Etter Edward Snowdens avsløringer av amerikansk overvåkning av internett har det åpnet seg et større marked for europeiske aktører innen datahåndtering. Trumps holdning og beskjed om at ikke-amerikaneres data er fritt vilt vil trolig gi ny europeisk vekst.
– Helt uavhengig av hva dette egentlig betyr vil det føre til en oppskalering for selskaper som Jottacloud, som kan utnytte muligheten og usikkerheten som oppstår, sier Waterhouse.
Jottacloud leverer skylagring med servere i Norge.
Usikkerhet
Europakommisjonen ser allerede på saken, og en talsperson sier til Techcrunch.com at Privacy Shield-avtalen ikke hviler på loven som nevnes i Trumps ordre, men at de vil følge svært nøye med på om endringer i USA påvirker europeeres personvern.
– De mener avtalen hviler på et annet grunnlag, men dette er langt fra helt trygt, sier Waterhouse.
Han viser til at ordren fra Trump er svært lite detaljert. Han tror det kan komme mye støy fremover, men har tro på at pragmatiske aktører i bransjen finner fungerende løsninger.
– Det er ingen som kan leve med en situasjon der data ikke behandles skikkelig. Og dette er nok et eksempel på at norske myndigheter i større grad må opptre som ombudsmenn overfor andre lands myndigheter og gi varsel om at dette ikke er greit, sier han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.