Britiske Marcus Hutchins (22) ble stjerne over natten etter at han stoppet det verdensomspennende løsepengeviruset WannaCry i mai. 

WannaCry-programvaren infiserte mer enn 230.000 datamaskiner i over 150 land bare på én dag. Filer på de infiserte maskinene ble kryptert og det ble krevd løsepenger for å få tilgang til filene.

Hutchins fant en «nødstoppknapp» som stanset spredningen av viruset og ble dermed helten som stoppet WannaCry.

Fra helt til skurk

Onsdag ble han pågrepet av FBI i USA for angivelig å ha skapt sitt eget virus for å stjele folks nettbankinformasjon, ifølge CNBC. 

Han skal ha laget og distribuert et såkalt trojanervirus, kalt Kronos, i 2014 og 2015. Den skadelige programvaren er designet for å samle inn brukeres brukernavn og passord fra bankenes nettsider. Når en maskin først ble infisert ville hackeren hatt tilgang til påloggingsinformasjon. 

Banktrojanerviruset ble første gang gjort tilgjengelig gjennom flere forum på internettet tidlig i 2014. Det ble markedsført og distribuert gjennom AlphaBay, et nettsted på det såkalte «mørke nettet» der man kan kjøpe blant annet narkotika og våpen.

Tiltalt for seks forhold

Totalt er Hutchins tiltalt for seks forhold sammen med en annen ikke navngitt person. Han er tiltalt for et forhold gjeldende databedrageri, tre forhold gjeldende distribuering og markedsføring av kommunikasjonsenheter brukt til overvåkning, et forhold gjeldende forsøk på overvåkning og et forhold for å forsøke å få tilgang til en datamaskin uten tillatelse.

– Cyberkriminelle koster økonomien vår milliarder hvert år. FBI vil fortsette arbeidet med våre partnere, både innenlands og utenlands, for å få forbrytere bak lås og slå, sier spesialetterforsker i FBI, ifølge CNBC. (Vilkår)

Slik hacket de Tesla Model X
På en av verdens største hackerkonferanser i Las Vegas, demonstrerte kinesiske hackere og sikkerhetseksperter hittil ukjente sikkerhetshull i Tesla Model X.
00:37
Publisert: