Tandberg har fått en henvendelse fra en private equity-aktør om et mulig bud på selskapet. Det opplyses i en melding tirsdag kveld, skriver TDN Finans.

- Diskusjonene er i en tidlig fase, og det er ikke sikkert at et tilbud vil bli fremmet, heter det i meldingen.

Aksjen til Tandberg går rett opp 18 prosent på nyheten.

Flere på banen?
I februar sa flere norske analytikere at de forventet et bud på Tandberg, men de forventet interesse fra bransjeaktørerer med strategiske interesser innen videokonferanse. Store internasjonale spillerne, som Cisco, HP, IBM og Microsoft ble nevnt. Interessen fra slike aktører gjør at det er sjanser for budkamp om Tandberg, mener Anita Huun, it-analytiker i Handelsbanken Captial Markets.

- Tandberg har alltid vært et potensielt oppkjøpsobjekt. Insentivene har vært tilstede for flere aktøerer og vi kan ikke utelukke at det kan komme flere på banen, sier Huun til Dagensit.no.

Les også: - Det kommer et bud på Tandberg

På opptur
Tandberg var før budet verdsatt til 10,97 milliarder kroner, med en aksjekurs som har krøpet opp igjen til rundt 100 kroner de siste dagene. Aksjen gikk forrige uke kraftig opp, noe som ble forklart med gode tall fra nettverksgiganten Cisco.
Les: Tandberg opp på Cisco-nyheter

Huun tror et eventuelt bud må ligge et godt stykke over dagens nivå, selv etter den første oppturen etter budet ble kjent.

- Skal du ta ut et selskap skal du ha en høyere premie og det er Ikke vanskelig å argumentere for en pris over 140 kroner per aksje, sier hun.

Hun påpeker at markedet har priset inn lavere vekstrate siden november i fjor. Veksten har da også gått litt tregere, men ikke verre enn at den har falt fra rundt 50 prosent i fjor til 35 prosent de siste to kvartalene i år, påpeker hun.

Tandberg-aksjen er nå på sitt høyeste nivå siden januar, og i mars var aksjen helt nede mot 65 kroner. Det er likevel langt igjen til toppen i november ifjor, da aksjekursen snuste på 150 kroner.

Blokkering?
Spørsmålet er nå om budet kommer og om det vil bli akseptert.

- Det blir interessantå se hvordan styret forholder seg til et bud. Tidligere har de ikke vært interesssert i å selge, og ment selskapet var i en tidlig fase. Men de har en åpen aksjestruktur, uten så mange store som kan blokkere det, sier Huun.

Hun påpeker at flere kan la seg lokke av kontanter i dagens marked. Trolig må et bud aksepteres av eierne av 90 prosent av aksjene. Forlketrygdfondet er nærmest å kunne blokkere dette alene.

- Det er vanskelig å se at et bud under 130 kroner vil lykkes, mener Huun.

De største aksjonærene i Tandberg er Folketrygdfondet med 8,97 prosent, JP Morgan Chase Bank med 7,03 prosent og Spencer Trading med 4,0 prosent. Det er mange utenlandske eiere, men Orkla eier også 2 prosent, og Vital forsikring 1,88, mens Skagen Kon-Tiki ligger rundt 1,31 og DNB Nor, Ferd og Oslo Pensjonsforsikring har i overkant av en prosent hver.