– Jeg sa nei til å investere i musikkstrømmetjenesten Spotify i 2007.

Bjarne Lie snakker om et av sine dårligste valg som investor og partner i oppkjøpsfondet Verdane.

– Da var Spotify verdsatt til noen hundre millioner. Nå er det verdsatt til noen hundre milliarder. Jeg hadde ikke tro på at noen ville betale for å streame musikk. Helt idiotisk selvfølgelig, sier Lie.

Nå håper han å treffe bedre. Lie var med på å spinne ut Verdane fra forgjengeren Four Seasons Venture i 2003 og er i dag partner i selskapet. Nå har de samlet inn nær seks milliarder kroner i et nytt fond, Verdane Capital X. Jakten på selskaper å pøse penger inn i har akkurat begynt.

– Vi jobber med å akselerere vekst. Vi kommer ikke til å gjøre en enkeltinvestering på under 75 millioner kroner samtidig som vi har muligheten til å investere 500 millioner og gi skikkelig gass.

Lang tidshorisont

Fondets oppskrift er tilsynelatende enkel. De forsøker å identifisere selskaper som kan vokse kraftig. Deretter kjøper de seg opp i selskapet og gjennom aktivt eierskap og kapital forsøker de å bidra til vekst.

– Ofte innebærer det at man ser at teknologisk endring skaper nye muligheter. Dette handler om man har magemål til å investere nok i ny teknologi. I tillegg er det mange selskaper som kan erobre nye markeder. Mange av software-selskapene våre skal til USA og mange av netthandel-selskapene skal til Tyskland og resten av Norden.

Lie forteller at de har en horisont på opptil 14 år før de selger selskapene videre. Ofte tjener selskapene mindre i årene etter fondet har gått inn enn før.

– Et godt eksempel er EasyPark. Vi investerte for syv år siden. De første tre årene gikk ikke inntjeningen opp i det hele tatt, mens nå tjener det mye penger igjen. Selskaper har gått fra 350.000 parkeringer i måneden for fem år siden til 350.000 parkeringer om dagen, og vi har hjulpet dem å lansere i 10 nye land, sier investoren.

«Billig arbeidskraft»

Bjarne Lie er ikke typisk for finansbransjen. Han er utdannet historiker, men har selv en fortid som gründer i et software-selskap som skulle digitalisere verdikjeden i papir og masseindustrien. Selskapet overlevde ikke, men hans nye fond tror fortsatt det er digitalisering som er veien å gå. Fondet skal i hovedsak investere i software og e-handel.

-I Norden er faktisk teknologisk arbeidskraft veldig billig, mens manuell arbeidskraft er veldig dyrt relativt sett. I dialog med våre investorer bruker vi noe som jeg kaller for en barista-indeks. Grovt forenklet tjener en barista tre ganger så mye i Sverige som i Los Angeles, mens en programmerer tjener dobbelt så mye i Los Angeles som i Sverige.

Dette betyr at det er muligheter for stor avkastning på å utvikle og ta i bruk teknologi i Norden, mener Lie.

– Vår jobb er å bidra til å bidra til at lokale vinnere blir regionale eller i noen tilfeller globale vinnere etter hvert som andre land kommer etter i digitaliseringen av sine økonomier.

Mørke skyer

På tross av at verdensøkonomien har vært inne i en langvarig vekstperiode siden finanskrisen, er det flere mørke skyer på himmelen. Høy gjeld, handelskrig og uro i markedene har preget børsene det siste halve året. Lie mener at den store utfordringen det nye fondet står ovenfor er å finne selskapene som kan utvikle seg uavhengig av globale konjunkturer.

– Den største frykten vår nå er at det vi tror er langsiktig strukturell vekst egentlig bare er syklisk vekst. Vi har vært inne i lang periode med oppgang og da er det vanskelig skille de to. Før finanskrisen bommet vi flere ganger.

Lie håper han har tatt lærdom av krisen for over ti år siden. Han vil ikke gå på den samme smellen igjen.

– Det var ekstremt smertefullt og det forsøker vi å unngå nå. Vi gjør sikkert feilen igjen, men nå er vi hvert fall veldig paranoide.

Investoren varsler at fondet skal øke sin aktivitet i Norge. Målsetningen er at mellom 20–25 prosent av fondet skal gå til norske selskaper. Lie vil ikke røpe hvilke selskaper de har i kikkerten, men forteller at det investeringer vil komme.

– Det flere norske selskaper som vi sikler på. Særlig innenfor software er det skog av norske selskaper som får for lite kred.

Den siste stavsalto
20 år etter at sporten døde ut møtes skiballett-utøverne for en siste dans. Klarer 56 år gamle Rune Kristiansen seg gjennom en siste stavsalto?
03:25
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.