- De går gjennom min epost også, med eposter om alt fra nisseverksted til nye spennende prosjekter vi driver med, sier Berit Svendsen, sjef i Telenor Norge.

I dag morges troppet både Konkurransetilsynet og EFTAs overvåkingsorgan opp på Telenors hovedkvarter for å sikre bevis for mulig misbruk av markedsmakt, ulovlig samarbeid, eller begge deler. De to tilsynene skal være interessert i to ulike forhold, men hva de ønsket å kunne bevise eller motbevise er ennå ikke klart. Konkurransetilsynets forkl#229 på hva de understreker er svært vag, og Telenor har vært svært sparsommelige med detaljer.

- Vi vet foreløpig svært lite, forklarer Svendsen, som gleder seg til å få mer klarhet.

Hun understreker at tilsynsmyndighetene får alt de ber om.

Les også: Razzia i Telenors lokaler på Fornebu

Enorm suksess
Det som er helt klart er at Svendsens del av Telenor har gjort det sylskarpt i mobilmarkedet det siste året, mye takket være en kampanje selskapet satte i gang ifjor høst. Telenor gikk da knallhardt ut med pakketilbud som inkluderte ringeminutter, sms-er og datatrafikk til faste priser, samt en gratisperiode for de som opprettet slike abonnementer. Dette har de hatt suksess med.

Tall fra Post- og Teletilsynet viser at Telenor det siste året har spist markedsandeler fra konkurrentene. Fra juli 2011 til juli 2012 har deres markedsandel økt fra 49,5 til 50,3 prosent. Den norske mobilvirksomheten skapte jubel da Telenor presenterte tall for tredje kvartal.

- Responsen på pakkeløsningene har vært positiv, sa toppsjef Jon Fredrik Baksaas da.

Les mer om mobiloppturen: Kjempeinvestering og rekordresultat i Norge

For billig?
Men responsen fra konkurrentene var ikke like positiv som fra kundene. Netcom syntes det var merkelig at Telenor skulle gå ut og presse prisene på denne måten, mens Tele2 i samtaler med DN.no mente prisene var lavere enn det Telenor tilbød dem i grossistmarkedet.

Hvis det kan sannsynliggjøres at Telenor selger tjenester billigere til sine sluttbrukerkunder enn til grossistkundene blir det lite igjen å leve av for videreselgerne, og dette kan utgjøre et misbruk av markedsmakt. Men slike utregninger er kompliserte.

Svendsen sier hun ikke vil spekulere i om dette er grunnen til razziaen, og understreker at konkurrentene "alltid" hevder at de selger tjenestene for billig til egne kunder i forhold til i grossistleddet.

Tause Tele2
Tele2 er i ferd med å bygge et tredje mobilnett i Norge, i konkurranse med Netcom og Telenor. De har imidlertid bare dekning i noen områder, og er avhengige av å kjøpe dekning i resten av landet fra Telenor og Netcom.

Dette er imidlertid bare ett av mange mulige temaer for en slik undersøkelse av den dominerende mobilaktørens praksis. Mobilmarkedet er nemlig et sammensurium av konkurranse og regler som skal sørge for at konkurransen fungerer.

Regelverket er komplisert, og det har de siste årene blitt utkjempet en rekke slag i det norske telemarkedet om regulering. Noen av disse har flyttet enorme million- og milliardbeløp mellom aktørene. De siste årene er det særlig nykommeren Tele2 som har havnet i mange stridigheter med de etablerte aktørene. Tele2 vant nylig en rettssak der Telenor hevdet at de ikke hadde oppfylt kontraktsforpliktelser, og det er pågående stridigheter om priser for å motta samtaler samt avtaler om deling av mobilmaster. Telenor mener Tele2 krever at deres kunder skal betale for byggingen av Tele2s nett, mens Tele2 mener Telenor prøver å hindre etableringen av et livskraftig tredje mobilnett.

Etter dagens hendelser er Tele2 uvanlig lite snakkesalige. I en kort melding beskriver de dagens bevissikring som en sak mellom Telenor og norske og europeiske tilsynsmyndigheter. De vil ikke kommentere saken ytterligere, men de bryr seg definitivt om utfallet.

- Hva konkurransemyndighetene konkluderer med, vil imidlertid være av interesse for alle aktører i mobilmarkedet, gitt den dominerende posisjon Telenor har i grossist- og sluttbrukermarkedet, skriver Tele2.

Les også: Telenor risikerer milliardbot

Razzia i Telenors lokaler på Fornebu (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.