Klokken er litt over 14 fredag ettermiddag, og Åsmund Olav Fodstad er klar til å dra på hytta etter en arbeidsdag fylt opp av møter med forretningspartnere i Singapore, Australia og to steder i USA.

Alt fra kjellerkontoret hjemme i Nittedal, like utenfor Oslo.

Fodstad er daglig leder i Pexip, et videokonferanseselskap som leser de forskjellige videoløsningene til Cisco, Microsoft og Google, og tilpasser det sin egen videoløsning. Slik kan selskaper som har Windows-maskiner, men Iphone-telefoner kommunisere sømløst sammen gjennom video, på tvers av plattformer.

I fjor økte selskapet omsetningen med 170 prosent: Fra snaut 41 til 110 millioner kroner.

– Vi ser er en stor tilslutning av klienter, uten at jeg vil kommentere tall, sier Fodstad.

Han sier den gode utviklingen har fortsatt inn i 2017 for selskapet, og estimerer for første gang at det vil gå med overskudd i år. Siden oppstarten i 2012 har selskapet gått til sammen 137 millioner kroner i underskudd, før skatt.

– Vi er blitt et profittselskap, og vokser fortsatt, sier Fodstad.

Fått snarvei til markedet

Pexip er et av selskapene i miljøet som noe uhøytidelig kalles «Video Valley» – bedriftene som vokste frem etter at videokonferanseselskapet Tandberg ble solgt til Cisco for 19 milliarder kroner i 2010.

Som DN har skrevet om tidligere, ble det i årene etter salget etablert en rekke utbrytere. En av dem, Acano, ble kjøpt tilbake av Cisco for seks milliarder kroner i fjor, og bedrifter som Pexip, Videxio, Huddly og VideoNor, som har hver sine videoløsninger, omsetter for millioner.

– Vi kjenner kundene, vet at de har gammeldagse produkter, og at de har behov for mer. Vi har helt enkelt en raskere vei til markedet takket være det vi har med oss fra Tandberg. Nå har vi i Pexip tatt en veldig god posisjon, og det er gøy å se at alle selskapene fra gamle Tandberg også har vokst, og at de gjør internasjonal suksess, sier Fodstad.

Da Fodstad kom til Tandberg i 1997 hadde selskapet fire prosent markedsandel på verdensbasis, 12 år senere hadde det 50 prosent. Han forteller at tankegangen bak den veksten har vært sentral for Pexip.

– Vi har satset på å være globale fra dag én. Vi gikk ut i Norge, Storbritannia, USA, Nord- og Sentral-Europa samt utvalgte markeder i Asia, sier Fodstad.

«Tandberg-faktoren»

Simen Teigre er en av gründerne bak Pexip, og er nå en av selskapets største aksjonærer etter å ha trukket seg ut av selskapets aktive drift i 2015.

Teigre sier veksten av og i norske videoselskaper er forårsaket av «Tandberg-faktoren», bygd på kulturen og forretningsmodellen i selskapet.

– Mye av grunnlaget ble lagt der. Det bygde seg opp en kompetanse over flere år rundt Tandberg. Noen av de ypperste videoingeniørene i verden sitter fortsatt i Oslo, sier han.

Han mener kombinasjonen av smarte penger på investorsiden, erfarne bedriftsbyggere og rekruttering av gode teknologer er faktorene som har skapt enorm vekst for norske videoselskaper.

– Tandbergs vekst skapte en kultur bygd på frihet og kreativitet i et bedriftsmiljø, som i sin tid tiltrakk seg mange gründertyper. Kulturen var bygd på ideer om å strekke seg langt for kundene, overgå forventninger og å sette teamet og selskapet foran seg selv, forklarer Teigre.

1,5 millioner til nytt selskap

– «Video valley»-miljøet er fortsatt veldig tett. Det er derfor så mange får det til. Man møtes ofte, og prater åpent om teknologi, sier Dag-Inge Aas.

På Startuplab i Forskningsparken ved Universitetet i Oslo sitter Aas sammen med gründerne Svein Yngve Willassen og Ida Aalen i det nystartede videokonferanseselskapet Confrer as, som håper å slå seg opp i «Video Valley»-miljøet.

Willassen var gründer, og Aas en av utviklerne, i Telenors videokonferanse-applikasjon Appear.in, som i august 2016 ble tilgjengeliggjort for flere titall millioner brukere gjennom prosjektstyringsverktøyet Trello.

Nå har trioen nettopp fått en engelinvestering på 1,5 millioner fra Startuplabs investeringsfond Founders Fund og Dirtybit-gründer Nicolaj Broby Pettersen for å utvikle sin egen videoløsning med Confrere.

Konseptet går ut på å bygge virtuelle klinikker for yrker som leger og bankmenn gjennom videoløsninger, så de kan møte sine klienter uten å faktisk møte dem.

– Vi ville lage en videoløsning der legene slapp å legge til pasientene sine som venner på Skype. Et produkt leger og andre profesjoner kan bruke til å møte klientene sine. De eksisterende verktøyene var ikke gode nok, sier Aalen.

Videokonferanseselskapet Confrer har fått engelinvestering fra Founders Fund og Nicolaj Broby Petersen fra Dirtybit på 1,5 millioner kroner. Fra venstre Dag Inge Aas, Ida Aalen og Svein Willassen.
Videokonferanseselskapet Confrer har fått engelinvestering fra Founders Fund og Nicolaj Broby Petersen fra Dirtybit på 1,5 millioner kroner. Fra venstre Dag Inge Aas, Ida Aalen og Svein Willassen. (Foto: Hanna Kristin Hjardar)

Salg i hundremillionersklassen

Fredag skrev DN at det norske skybaserte videokonferanseselskapet Viju selges til det nederlandsk-tyske investeringsselskapet Avedon Capital Partners, for en sum som antas å ligge rundt 200–300 millioner kroner.

Toppsjef Odd Sverre Østlie kom til selskapet fra Cisco. Teknologien derfra har hatt mye å si for fremveksten til Viju, som i fjor omsatte for 794 millioner kroner – og satser på tosifret prosentøkning i år.(Vilkår)

Denne suven er liten utenpå og stor inni
Skoda kommer med sin andre SUV, den lille, men likevel store Karoq.
00:48
Publisert: