– Det er jo David mot Goliat når du ser den gjengen der, kommenterte Tore Hansen-Tangen (78) syrlig til sin advokat Øyvind Sund da han mandag morgen møtte hele ti tidligere ansatte i tingretten i Kristiansand.
Mange av de ti, blant dem både direktører og aksjonærer i hovedselskapene Viking Think Tank og Viking Heat Engines, har jobbet i over ett år uten å få lønn.
Milliardverdier?
Det er femte gang på et drøyt halvår et av de to hovedselskapene Viking Heat Engines eller Viking Think Tank blir begjært konkurs. Men så langt har Tore Hansen-Tangen klart å skrape sammen nok penger til å inngå forlik – mot løfte om fullt oppgjør senere. Også hovedbankforbindelsen Handelsbanken har gått til rettslige skritt med krav på vel 15 millioner kroner. Også en låneavtale på 300 millioner kroner inngått med den europeiske investeringsbanken EIB i 2017 er misligholdt, ifølge Hansen-Tangen.
Hansen-Tangens selskaper har ikke engang penger til å betale sitt eget revisjonsselskap KPMG for å få revidert 2018-regnskapet.
Mens de tidligere ansatte mener selskapene åpenbart er insolvent og må slås konkurs, er Hansen-Tangen sikker på at store penger som løser alle problemer vil komme på konto allerede denne uken. De første millionene skal være på konto onsdag eller torsdag.
– Jeg legger meg flat med hensyn til min optimisme og at jeg stadig har lovet penger. Men endelig er finansieringen på plass. Vi får inn 25 millioner kroner i løpet av en uke og deretter 250–300 millioner i løpet av en drøy måned, forklarte Hansen-Tangen i tingretten mandag.
– Så det er faktisk en gledens dag for meg å sitte her i dag. Jeg garanterer at pengene kommer og alle her skal innen mandag ha fått alle pengene de har krav på. Og jeg antar at selskapets verdi i løpet av to-tre år vil være minst 10–15 milliarder kroner om vi går på børs, sa han og fikk utsatt en eventuell konkurskjennelse til neste mandag.
Fra rik til blakk – eller?
Viking Heat Engines har brukt mellom 500 og 600 millioner kroner på utviklingen av en industriell varmepumpe samt en maskin som omdanner spillvarme til elektrisk strøm. Men kassen er tom. Det har den vært lenge.
I april i fjor satte tingretten i Kristiansand frist til 9. mai for at Hansen-Tangen måtte betale Johan H. Andresens Ferd Capital tilbake et lån som siden 2015 hadde økt fra 100 til 134 millioner kroner. Lånet er fortsatt ikke gjort opp. Hansen-Tangens villa på Barbados, verdsatt til 80 millioner kroner, som ble stilt som sikkerhet for lånet, har siden vært til salgs.
Men Tore Hansen-Tangen har hele veien vært overbevist om at han vil klare å redde selskapet. Senest i desember i fjor kunne han i tingretten fortelle om alle millionene som, riktignok veldig forsinket, nå var på vei inn fra et stort internasjonalt fond.
Lenge trodde også de ansatte på løftene presentert for første gang sommeren 2018. Samme år hadde det blitt inngått en intensjonsavtale med Shells datterselskap Shell Ventures som priset selskapet til nær 400 millioner kroner før emisjon. Men Shell trakk seg på grunn av stadig større likviditetsproblemer i Hansen-Tangens selskaper.
Men en ny aktør kom på banen og lovet både 600 millioner kroner i langsiktig lån til 2,5 prosent rente pluss kjøp av aksjer for 160 millioner kroner til en kurs som priset Viking Heat Engines til over 810 millioner kroner.
Rembrandt og diamanter
– Vi tror Viking Heat Engines blir verdt mange milliarder dollar.
Det er 10. desember 2019 og DN har fått kontakt med Tom McCann, partner i investeringsbankgruppen Saxon Weber med kontorer i London, Houston og New York.
Det er McCann som i halvannet år har forespeilet Hansen-Tangen pengene fra et fond under etablering, der alt fra gull, kobber, diamanter og malerier av Rembrandt plassert i hvelv flere steder i verden skulle fungere som sikkerhet for låneopptak i bank og deretter investeringer og lån.
– Det er mange aktører involvert og jeg vet heller ikke alt. Dette er veldig sensitivt akkurat nå, men jeg regner med at den første livlinen blir kastet til Hansen-Tangen om få dager, sa han i desember.
Det kom ingen penger i desember. Mandag vitnet McCann i tingretten i Kristiansand og bekreftet at alt nå er klart for utbetaling til Hansen-Tangens selskaper denne uken.
600 mill. uten sikkerhet?
Det startet altså med Saxon Weber i 2018. Senere samme høst kom Epoch International Partners LLP på banen som den som skulle yte lånet på 60 millioner euro eller rundt 600 millioner kroner – helt uten sikkerhet. Epoch ble senere erstattet med Eight Intentions, etablert i august i fjor med 100 pund i aksjekapital med en Leon Wood som eier, som tok over låneforpliktelsen samtidig som Eight Intentions forplikter seg til å kjøpe Viking Heat Engines-aksjer for 160 millioner kroner.
Og amerikaneren Cain McKnight er den som skal sørge for at det nye fondet på mange milliarder dollar skal yngle. Han er tidligere filmprodusent og eier av CMcKnight Group LLC, en gruppe som investerer innenfor alt fra «medier, teknologi, farmasøytisk, underholdning, olje og gass, eiendom, fusjoner og anskaffelser», ifølge en presentasjon DN har funnet på nettet. Det er ellers svært sparsomt med informasjon å finne om både McKnight og de andre aktørene som skal stå bak finansieringen av Hansen-Tangens selskaper.
Det har ikke lykkes DN å få kontakt med McKnight eller Leon Wood i Eight Intentions.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.