– Ja, klokken er fem over 12, jeg legger ikke skjul på det. Og dette har vært noe så inni granskauen tøft at jeg til tider har grint. Men dette bare skal vi få til, sier Tore Hansen-Tangen.

Han ser litt mer sliten ut enn han pleier når DN møter ham på kontoret til Viking Think Tank/Viking Heat Engines i Østre Strandgate i Kristiansand.

Fikk 220 millioner på konto

For ti år så alt veldig annerledes ut for Hansen-Tangen. Da hadde han like før finanskrisen høsten 2008 solgt boreteknologiselskapet V-Tech til amerikanske Weatherford og fått 220 millioner kroner rett inn på konto.

Nå er kassen bunnskrapt og vel så det. Pengene har i all hovedsak gått til Viking Heat Engines som først utviklet en maskin som kunne omdanne spillvarme til elektrisitet – og etter hvert til en ny varmepumpe som kan redusere energiforbruket vesentlig i industrien.

Og kemneren i Kristiansand har begjært både Tore Hansen-Tangen privat samt selskapene Viking Think Tank og Viking Holding Eiendom konkurs med behandling av begjæringen første arbeidsdag over påske.

– Konkursbegjæringen mot meg handler om skatt. Jeg har ikke tatt ut noen lønn og brukt alt jeg eier på Viking Heat Engines. Så har jeg altså fått en skattesmell som jeg ikke har likviditet til å betale, sier han.

– Så er det sånn at Viking Think Tank, der jeg er største aksjonær, er den største eieren i Viking Heat Engines. De fleste på huset her er ansatt i Viking Think Tank. Kravet fra kemneren handler om moms og arbeidsgiveravgift. Og så leier Viking Think Tank lokalene her av Viking Holding Eiendom – uten at det er betalt noe leie på halvannet år.

Vil kjøpe Einar Aas-aksjene

Men Tore Hansen-Tangen gir på ingen måte inntrykk av å være en slagen mann.

– Vi har dokumentert for tingretten at det er masse penger på vei inn, og vi regner med å få utsatt behandlingen av konkursbegjæringene i to uker. Da skal pengene være på konto sånn at vi kan få gjort opp for oss, sier han.

– Er det snakk om mye penger?

– Ja. Jeg har inngått en avtale om å selge egne aksjer for nesten 150 millioner kroner. Hele selskapsgruppen her holder dessuten på å refinansiere virksomheten med et lån på 60 millioner euro. Det vil falle på plass i løpet av tre måneders tid, sier han.

60 millioner euro er omtrent 575 millioner kroner.

– I tillegg jobber vi med seks store internasjonale partnere som innen kort tid skal inn med 200 millioner kroner i ny egenkapital i Viking Heat Engines.

– Dere har et misligholdt lån hos Johan H. Andresens Ferd på 100 millioner kroner som skulle vært betalt innen siste årsskifte?

– Ja, og det lånet vil bli betalt så snart aksjesalg og refinansiering er på plass. Da er det også min intensjon å kjøpe de aksjene Einar Aas eier i Viking Heat Engines, sier Hansen-Tangen.

Krafttraderen Einar Aas fra Grimstad er gjennom selskapet Toppen Invest fortsatt nest største aksjonær med 21,5 prosent. Aksjene i Viking Heat Engines var i regnskapet til Toppen Invest verdsatt til 174 millioner kroner ved utgangen av 2017.

En gamechanger?

Selv om han nå er begjært konkurs, ser ikke Tore Hansen-Tangen helt svart på fremtiden.

– Jeg er vant til så mye dritt at dette preller av. Vi har altså skapt noe her som verden ikke har sett før; en virkelig gamechanger i det grønne skiftet. Jeg hadde aldri i livet trodd jeg skulle få være med på noe så fantastisk.

- Vi forhandler med en rekke store internasjonale kunder om salg. Men utfordringen er altså at vi ikke har penger til å produsere flere varmepumper. Dermed får vi heller ikke utløst støtten fra EU. Vi har fått tilsagn om nærmere 300 millioner kroner hvorav vi så langt har fått utbetalt snaut 60 millioner. Men vi må produsere maskiner for å få ut resten. Så vi er i en skvis der, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.