Denne uken har det norske teknologiselskapet Idex opplevd en fantastisk utvikling for aksjekursen. Dette har sammenheng med at de vant en prestisjetung bransjepris for mest innovative ID-teknologi under Cartes & IDentification-messen i Paris.

Selskapet er svært spesialisert og har ikke noe bredt produktspekter. De lager fingeravtrykkslesere og programvaren som brukes til å lese av fingeravtrykkene.

- I det siste har vi satset på det som kalles «embedded systems», som er å bygge vår teknologi inn i andres produkter. Det kan være kodebrikker for nettbank, adgangskort eller betalingskort, sier administrerende direktør Ralph W. Bernstein i Idex til Dagensit.no.

Holder fingeravtrykket hemmelig
Løsningen som vant Sesame-prisen i Paris denne uken er et betalingskort med fingeravtrykksleser og en liten skjerm. Når man drar fingeren over leseren genereres en engangs pin-kode som kan brukes sammen kortet. Denne kan blant annet erstatte dagens kodebrikker og kodekort for nettbanken, med den ekstra sikkerheten at kun godkjente brukere får tilgang. En vanlig kodegenerator kan hvem som helst benytte.

Leseren til Idex er bøyelig og har stor nøyaktighet.

Det er bred enighet om at fingeravtrykk gir god sikkerhet, men å oppgradere eksisterende systemer til å håndtere dette er dyrt og komplisert. Idex mener de kan løse problemet.

- Ved å legge fingeravtrykksleseren på kortet eller brikken kan det brukes med eksisterende systemer. Dette gjør det rimelig og enkelt å oppgradere til fingeravtrykk som identifikasjon, sier Bernstein.

Sett fra et personvernståsted har løsningen også fordeler, ettersom data om de godkjente fingeravtrykkene aldri forlater kortet trenger man ikke en database som knytter identitet og fingeravtrykk mot hverandre.

Inn i alle kort
Idex har hatt som er overordnet mål for 2010 å få teknologien sin ut i markedet og ut til kunder. Med Sesame-prisen de nå har vunnet kommer de et langt steg videre mot dette målet.

- Helt siden nominasjonen ble kjent har det vært ekstra oppmerksomhet rundt oss, spesielt her på messen. Det er ikke vanlig å skrive kontrakter her på messen, men dette vil gjøre mye for oss fremover, sier Bernstein.

Selskapets ultimate mål er å få sin fingeravtrykksleser inn i alle betalingskort fra de største utstederne. Det utstedes rundt 3 milliarder kort hvert år på verdensbasis.

- De største kortutstederne har jo lansert kort med generering av engangskoder på en skjerm på kortet allerede. Men dagens system forutsetter at man taster en kode for å få opp en ny. Å bruke fingeravtrykk er noe vi håper de vil foretrekke, sier Bernstein.

Men det finnes også store prosjekter utenfor betalingskort.

- I mange land, for eksempel India, jobber de nå med å skape nasjonale ID-kort med fingeravtrykk som sikkerhet. Slike prosjekter utgjør spennende markedsmuligheter for oss, sier Bernstein.

På kort sikt tror Bernstein teknologien vil dukke opp i adgangskort og nettbankbrikker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.