Etter snart ti år med gratis bruk vurderer nå danske Mobilepay, som i 2021 ble fusjonert inn i norske Vipps as, å innføre brukerbetaling.

– Selvfølgelig tenker vi på det, men det er nok noe som vil gjøre vondt for noen brukere, i hvert fall på kort sikt, sier Claus Bunkenborg, sjefen for Mobilepay, til den danske avisen Børsen.

Bunkenborg sier det i første omgang kan bli aktuelt å ta betaling for ekstratjenester, og at verdien av disse skal være tydelige for kundene. Han trekker paralleller til den svenske musikktjenesten Spotify, som kan være gratis, men der kundene kan kjøpe bedre tjenester, som for eksempel å slippe reklame.

Bundenborg understreker at brukerbetaling uansett ikke er noe som kommer over natten.

Mobilepay har 4,4 millioner kunder i Danmark og la denne uken frem et dundrende underskudd på 342 millioner danske kroner for 2022, tilsvarende minus 526 millioner norske kroner. Selskapet venter et tilsvarende tap i år, blant annet etter å ha mistet den største finske banken OP Financial som partner.

Alt innført i Norge

Kommunikasjonssjef Caroline Lunde i Vipps understreker at ingenting foreløpig er bestemt. Hun sier slik brukerbetaling alt er delvis innført i Norge, blant annet med gebyrer for vennebetalinger over 5000 kroner.

Lunde sier det per nå ikke foreligger noen planer om endringer i betaling eller gebyrer for norske Vipps-brukere, men hun utelukker ingenting i fremtiden.

– Vi har ingen umiddelbare planer om endringer. Når det er sagt er vi et kommersielt selskap som alltid ser etter nye inntektsmuligheter, sier Lunde.

Konsernregnskapene for perioden 2017–2021 viser at Vipps as hadde et akkumulert resultat før skatt på minus 936 millioner kroner. Siste tilgjengelige årsregnskap for 2021 viser et resultat før skatt på minus 198 millioner kroner, og et tap på driften på 184 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.