– Det er åpenbart at dette kan ha praktisk nytte og brukes til veldig mye. Det er utrolig morsomt å se hvor godt det fungerer, sier administrerende direktør Haakon H. Jensen i det statlige investeringsfondet Investinor.

Han er nettopp ferdig med en omvisning på en oljeplattform, uten å ha forlatt kontoret til gründerbedriften Dimension 10.

Selskapet utvikler et virtuelt møterom hvor for eksempel ingeniører kan møtes og diskutere 3D-modellene sine i detalj, fra hver sin side av verden om nødvendig.

Inne i møterommet kan man diskutere 3D-modellene i detalj og skalere dem opp til 1:1-størrelse for så å vandre rundt inne i oljeplattformen.
Inne i møterommet kan man diskutere 3D-modellene i detalj og skalere dem opp til 1:1-størrelse for så å vandre rundt inne i oljeplattformen. (Foto: Dimension 10)
De tidlige avatarene til Dimension 10 var hvite, skallede menn i dress. – Det fikk vi mye spørsmål om fra brukerne i USA, sier gründer Aleksander Nyquist Langmyhr. Nå er avatarene mer nøytrale.
De tidlige avatarene til Dimension 10 var hvite, skallede menn i dress. – Det fikk vi mye spørsmål om fra brukerne i USA, sier gründer Aleksander Nyquist Langmyhr. Nå er avatarene mer nøytrale. (Foto: Nicklas Knudsen)

Investinor går nå inn som investor i selskapet sammen med blant annet Trond Riiber Knudsen. Knudsen har investert i en rekke gründerselskaper siden han i 2015 sluttet i konsulentselskapet McKinsey etter 23 år.

Tilbake fra California

Bak Dimension 10 står Christer-André Fagerslett (33) og Aleksander Langmyhr (32). Fagerslett bygde sitt første virtuelle virkelighet (vr)-utstyr selv, med slalåmbriller og ducktape. Det som begynte med en nokså kuriøs idé (en virtuell kino hvor man kunne se film med venner) har siden 2014 utviklet seg i retning av å bli et verktøy gründerne håper en rekke bedrifter vil ha nytte av.

Mye av det siste halvåret har gründerne tilbrakt i San Mateo, som er en del av Silicon Valley. Der har de vært en del av akseleratorprogrammet til Boost.vc, som spesialiserer seg på å hjelpe vr-selskaper opp og frem.

– Nå er vi primært i Norge, men vi har fått fotfest og et nettverk i Silicon Valley vi ønsker å holde på. Målet er å få kundecaser å vise til så fort som mulig. Innen utgangen av 2018 håper vi å være godt på vei mot en ny emisjon for å skalere opp, sier Langmyhr.

Boost.vc går nå også inn som investor i selskapet, noe som var viktig for å overbevise Investinor.

– Vi lener oss også på deres vurdering og mener det gir en global klarering av teknologien. De hadde 20 selskaper i akseleratorprogrammet denne gangen og investerte i kun to, sier Jensen.

– Vr er i ferd med å innta næringslivet for fullt. Dimension 10 har det som skal til for å bli en dominerende aktør, sier leder Adam Draper i Boost VC.

Christer-André Fagerslett (til høyre) er selvlært. – Jeg kan vel ikke si jeg har noen som helst relevant bakgrunn. Jeg har ikke fullført videregående engang. Det er selvlært. Jeg har alltid vært interessert i teknologi og spill og fiklet med elektronikk, sier han. Til venstre, medgründer Aleksander Langmyhr, som er økonomiutdannet og har bakgrunn fra PwC.
Christer-André Fagerslett (til høyre) er selvlært. – Jeg kan vel ikke si jeg har noen som helst relevant bakgrunn. Jeg har ikke fullført videregående engang. Det er selvlært. Jeg har alltid vært interessert i teknologi og spill og fiklet med elektronikk, sier han. Til venstre, medgründer Aleksander Langmyhr, som er økonomiutdannet og har bakgrunn fra PwC. (Foto: Noah Berger)

Flere små investeringer

Investinor forvalter 4,2 milliarder kroner og går som regel inn i senere investeringsfaser for et selskap. Men selskapet har de siste par årene satt av 100 millioner kroner til tidligfaseinvesteringer og har så langt funnet 15 selskaper til porteføljen.

– Disse summene er små for oss. Men vi gjør det for å sikre oss tilgang til det vi opplever som noen av de mest spennende investeringene så tidlig som mulig, så vi er med når selskapet skal hente mer kapital senere, sier Jensen.

Og fortsetter:

– Vår ambisjon er at om selskapet lykkes i å levere og kommersialisere, så skal vi være tyngre til stede i en serie a-runde (første venturefinansiering, hvor man typisk investerer et tosifret antall millioner kroner journ.anm.).(Vilkår)