Det kan nesten ligne litt på den gamle barneleken «kappe land» når det norske it- og programvareselskapet Visma posisjonerer seg. De siste 20 årene har selskapet gjort mer enn 150 oppkjøp, og nå er det Nederland Visma-sjef Øystein Moan sikrer seg større tilgang til.

Mandag melder Visma at det vil kjøpe 100 prosent av aksjene i det nederlandske programvareselskapet Raet, et «strategisk» oppkjøp ifølge Moan.

– Vi har vært en relativt liten aktør i Nederland lenge, men sammen med Raet er vi et av de største programvareselskapene i dette markedet, sier Moan.

Kjøper av sin største eier

Det opplyses ikke hva Visma må ut med for å sikre seg Raet, det blir først offentlig når Vismas største eier HG Capital sender melding til London-børsen tirsdag morgen.

– Dette er faktisk det største kjøpet vi har gjort, sier en fornøyd Moan, og viser til at Raet hadde en omsetning på 161 millioner euro (cirka 1,5 milliarder kroner) i 2017, og et driftsresultat (ebitda) på 50 millioner euro (476 millioner kroner).

Han forteller at Vismas ledelse lenge har ønsket å kjøpe Raet.

– Da selskapet var til salgs for to og et halvt år siden hadde vi ikke kapasitet til å kjøpe det. Det har vi først nå. Vi er godt fornøyd med handelen, sier Moan.

Det var nettopp HG Capital som slo kloen i Raet den gangen for 2,5 år siden, og som nå selger til Visma.

– HG Capital er Vismas største eier, hvordan har det påvirket forhandlingene?

– De er ikke størst i styret. Det har vært en høyst reell forhandling, der vi har vært opptatt av at prisen ble riktig for Visma, sier Moan.

50.000 kunder

Visma har vært til stede i Nederland i flere år, men det er først sammen med Raet at selskapet blir en betydelig aktør i regionen.

Raet er store innen lønnssystemer, og har spesialisert seg på skybaserte hr-programvare og -tjenester. Dersom Visma får klarsignal for kjøp 100 prosent av Raet-aksjene, vil de to selskapene til sammen være en av Europas største tilbydere av hr-systemer.

Giganthandel

Til sammen vil Visma og Raet ha en regional omsetning på over 200 millioner euro (rundt 1,9 milliarder kroner), 1500 ansatte og kundebasen vil økes til 50.000. Det innebærer at mer enn ti millioner sluttbrukere vil nyte godt av Visma og Raets tjenester.

– Hvordan vil dere utnytte at dere nå får et større fotavtrykk i Nederland?

– Regionen er interessant for oss. Benelux-landene er like stort som det nordiske markedet, så der ser vi store vekstmuligheter fremover, sier Moan.

Visma er selv blitt kjøpt og solgt tre ganger de siste 12 årene. I fjor solgte det amerikanske oppkjøpsfondet KKR (Kohlberg Kravis Roberts) seg helt ut av Visma, og blant andre HG Capital kjøpte seg opp. Handelen ble verdsatt til 45 milliarder kroner, noe som gjør den til et av Europas største oppkjøp av et programvareselskap noensinne.(Vilkår)

– Kvikk og særdeles komfortabel
Mercedes CLS skapte en hel bilklasse. Nå er tredje generasjon her.
01:34
Publisert: