Det svenske elsparkesykkelselskapet Voi fortsetter å vokse. Etter å ha hentet inn 45 millioner dollar, tilsvarende rundt 400 millioner norske kroner, verdsettes nå sparkesykkelgiganten til 7,8 milliarder kroner, skriver svenske Dagens Industri.

Ifølge selskapet skal de friske pengene brukes til videre investering i elsparkesykkelflåten og utvikling av parkering- og sikkerhetsløsninger, inkludert dataprogramvarer som skal forhindre kjøring på fortauene. I tillegg har selskapet planer om å ekspandere til flere nye byer.

DN har forsøkt å få en kommentar fra selskapet, som henviser til pressemeldingen.

Investorinteresse

Sparkesykkelmarkedet er i sterk vekst, og det finnes en håndfull forskjellige aktører i det norske markedet, deriblant estiske Bolt og tyske Wind og Tier. Ifølge Voi har lettelser i koronarestriksjonene de siste månedene økt etterspørselen med 70 prosent på årsbasis.

I desember i fjor uttalte Voi-sjef Frederik Hjelm at det norske markedet er «kraftig lønnsomt». De siste åtte månedene har det svenske sparkesykkelselskapet vokst til å bli Europas største, med til sammen to millioner ukentlige sparkesykkelturer, ifølge pressemeldingen.

Det norske elsparkesykkelselskapet Ryde har også opplevd kraftig vekst. I fjor omsatte det for 45,7 millioner kroner – opp fra 10,9 millioner året før. Resultat før skatt endte på 10,9 millioner kroner i 2020. Ryde fikk i vår equity-fondet Equip på eiersiden med rundt 60 prosent eierandel. Det er ikke kjent hva Ryde ble priset til i forbindelse med transaksjonen.

De to Ryde-gründerne Espen Rønneberg (til venstre) og svenske Johan Olofsson fikk i vår et aktivt eierfond på eiersiden. Her pakkes hundrevis av elsykler i containerhavnen på Sjursøya, før de skal inn til Oslo sentrum.
De to Ryde-gründerne Espen Rønneberg (til venstre) og svenske Johan Olofsson fikk i vår et aktivt eierfond på eiersiden. Her pakkes hundrevis av elsykler i containerhavnen på Sjursøya, før de skal inn til Oslo sentrum. (Foto: Fartein Rudjord)

Flere sparkesykkelaktører har hentet penger det siste året. På tampen av 2020 sikret det tyske selskapet Tier seg nye 2,1 milliarder kroner. Det norske risikokapitalfondet Northzone eier rundt ti prosent av aksjene i selskapet, og etter den DN kjenner til, har det investert mellom 200 og 300 millioner kroner totalt.

Sparkesyklene har imidlertid vært omstridte, og toppsjef i Voi, Fredrik Hjelm, har tidligere uttalt til DN at parkering er den største utfordringen for bransjen:

– Ingen ønsker kaos på fortauene, så ingen tjener på overetableringen. Reguleringer kommer til å komme uansett, så vi må spille på lag med lokale myndigheter. Hvis vi ikke får til dette, risikerer vi overregulering. Det er i så fall døden for bransjen.

Voi-gründer Fredrik Hjelm
Voi-gründer Fredrik Hjelm (Foto: Voi)

Nytt selskap vil etablere seg

Ifølge en spørreundersøkelse gjennomført av Trygg Trafikk og Tryg Forsikring i sommer vil syv av ti forby sparkesykkel på fortau.

I forrige måned strammet Oslos byråd inn elsparkesykkelmarkedet i hovedstaden, blant annet ved å sette et tak på 8000 elsparkesykler og parkere elsparkesyklene mellom klokken 23.00 og 05.00.

Som følge av innstramningene er det ventet storinnrykk av nye elsparkesykkelselskaper til høsten. Blant de nye aktørene som planlegger å etablere seg i Oslo, er det fransk-nederlandske selskapet Dott.

Henslengte sparkesykler på fortauene og råkjøring har skapt irritasjon i norske byer.
Henslengte sparkesykler på fortauene og råkjøring har skapt irritasjon i norske byer. (Foto: Odin Jaeger)

Dott bekreftet i juli at terskelen for å etablere seg synker betraktelig med de nye reguleringene.

– Det nullstiller spillet. Uten noen regler har selskapene som har flest elsparkesykler på gaten, vunnet konkurransen. Hittil har etablerte aktører med store flåter hatt en kjempefordel i Oslo, og det har ikke gitt mening for konkurrenter å gå inn, sa markedssjef Sebastian Schlebusch til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.