Facebook har flere brukere, og Google, og noen få andre. Men på verdensbasis er det faktisk ikke så mange som kan hamle opp med Opera mini, som i dag fyller fem år. Den norske mobilnettleseren har passert 85 millioner brukere og er på full fart mot 100 millioner. Og da snakker man kun om aktive brukere den siste måneden, ikke gamle og glemte kontoer.

- Opera Mini er blant verdens mest nedlastede og brukte mobilapplikasjoner noensinne, sannsynligvis bare slått av noen mobilspill. Genistreken våre utviklere gjorde var å lage Opera Mini så liten, kjapp og brukervennlig at den fungerer på nesten alle telefoner, sier Tor Odland, kommunikasjonsdirektør i Opera Software til DN.no.

Tidlig ute
I dag, 24. januar, er det altså fem år siden Opera slapp lillebroren til Opera mobile løs på verdensbasis. Før dette fokuserte Opera på å få mobilprodusentene til å forhåndsinstallere fullversjonen Opera Mobile på sine mobiltelefoner. Nokia var lenge deres viktigste partner. Med Opera mini byttet selskapet beite, noe som i ettertid fremstår som en liten fremsynt genistrek. Opera mini kan nemlig fritt lastes ned av brukerne, samt at mobiloperatørene kan få spesialtilpassede versjoner for sine kunder.

Opera skiftet dermed forretningsmodell to og et halvt år før resten av mobilverdenen gikk amok. Før dette hadde nemlig forhåndsinstallert programvare dominert mobilverdenen. Men da Apple lanserte App Store var det plutselig brukerne selv som bestemte hva de skulle laste ned. Apple har nylig passert 10 milliarder nedlastinger av sine 3-400.000 applikasjoner.

Opera har siden fokusert langt mer på å bli en global merkevare for brukerne og på mobiloperatører. Mobilprodusentene har blitt stadig mindre strategisk viktige.

Pengene?
I likhet med mange andre store nettfenomener sliter Opera mini med å få inntektene til å matche oppmerksomheten fra brukerne. De får skikkelig betalt for de brukerne som er knyttet til mobiloperatører, men tjener for lite på brukere som har lastet ned Opera mini på egenhånd. Selskapet jobber med flere mulige forretningsmodeller for å pynte på regnestykket.

Analytikere som følger selskapet er delt i synet på om de vil klare dette. Noen mener disse kundene har liten verdi, mens andre mener det representerer en stor strategisk mulighet.

Rask vekst
I april 2006 skrøt Opera av to millioner brukere og fire millioner daglige websider nedlastet. T-Mobile hadde hoppet på som operatørkunde og ga selskapet et viktig godkjenningsstempel. I løpet av året skiftet de imidlertid fra å telle nedlastinger til aktive brukere. Desember samme år passerte de to millioner etter sin nye målemetode. Siden har det bare gått én vei.

Det siste året har de nesten klart en dobling, og to av de tre siste månedene har veksten for første gang vært over fem millioner nye brukere.

Opera viser til Statcounter.com, som viser at selskapets nettleser er størst i verden blant mobillesere, med rundt 20 prosent markedsandel globalt. Det er svært mye høyere enn Operas pc-nettleserer.

Tallene for desember 2010 viser følgende aktivitet for Opera minis 85 millioner brukere:

  • 46.725.301.390 sidevisninger
  • 706.327.921 MB nedlastet

Opera mini har sin største styrke i at den fungerer på omtrent alt som kan krype og gå av mobiltelefoner. Dette fungerer fordi innholdet lastes ned på en server først og tilpasses mobilen.

- Opera Mini har åpnet internett for millioner av mennesker over hele verden. Om telefonen din er gammel og slitt eller ny og høypolert spiller ingen rolle. Hele internett er tilgjengelig uansett - og der ligger magien bak Opera Mini, sier kommunikasjonsdirektøren.

Opera mini feirer fem år, her er trafikktallene:

Tallene viser desembertrafikken hvert år

Les også: Kunne kjøpt nesten hele Oslo Børs

<b>Nå tar maskinene hintet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.