På et møterom sitter Tobias Andersen og spiller Minecraft. Det populære byggespillet styres vanligvis med tastatur og mus, men Andersen flytter spillfiguren sin rundt med tankekraft. Alt han gjør er å tenke at han skal i en retning.
– Dette er et veldig enkelt oppsett. Utstyret er billig og kan kjøpes i butikken, sier Andersen.
Denne demonstrasjonen foregår på en vanlig pc-skjerm og med et EEG-hodesett. EEG måler elektriske signaler i hjernen og er derfor naturlig å bygge inn i VR-briller.
– At vi kan styre virtuelle opplevelser med tankekraft om ti år, er ikke noe å lure på. Bevegelsesdata er enkelt og selv EEG kan brukes. Men det finnes langt bedre teknologier for å lese hjerneaktivitet enn EEG, som kan gi langt flere muligheter, sier Andersen, som utviklet løsningen da han jobbet på Høgskolen i Oslo og Akershus (nå Oslomet), nå jobber han som konsulent i Ciber Norge.
Smak, lukt og følelse
Ekte VR får vi først når alle sanseinntrykk kan erstattes i digitale, virtuelle omgivelser. I dag erstatter VR bare syns- og hørselsinntrykk, men vi kjenner fortsatt smak, lukt, temperatur og ytre påvirkning fra våre fysiske omgivelser.
I 2028 vil ekte VR være på plass.
– Om ti år vil vi helt klart kunne fremkalle lukt, smak og følelse virtuelt. Hvilke følelser man åpner for vil avhenge av den enkelte VR-opplevelsen, sier professor Alan Chalmers ved University of Warwick til DN.
I en kjøresimulator vil det for eksempel holde å føle bevegelse for at det skal virke autentisk. Men i en VR-opplevelse hvor man går gjennom en eng må man ha med blomsterlukt også.
– Vi kaller dette nivået for «real virtuality», sier Chalmers.
Løsningen er ikke dyser i VR-brillene som sprøyter duft ut i rommet, men en manipulering av hjernen som også kan lure oss til å føle berøring og temperatur.
– Fantasien vår er utrolig kraftig, vi trenger bare å gi den de rette hintene så fyller den inn de sanseinntrykkene som mangler, sier Chalmers.
Chalmers' forskning viser at man kan få til dette ved å se alle sanseinntrykkene under ett. Både de synlige og hørbare inntrykkene må føles naturlig for at de andre sansene skal kunne følge etter.
Tanker blir offentlige
Professor Chalmers sier at slik ny teknologi har både positive og negative egenskaper. «Real virtuality» kan bidra til bedre trening og opplæring i trygge og kontrollerte omgivelser.
– Det er samtidig en stor fare for at mange vil foretrekke VR fremfor virkeligheten og trekke seg tilbake fra de fysiske omgivelsene. Avhengighet og vansker med å forholde seg til andre i vanlige omgivelser kan føre til problemer for mange, sier Chalmers.
Også Tobias Andersen ser store farer ved ny teknologi som lar maskiner kommunisere direkte med hjernene våre. Hodesettene som måler hjerneaktiviteten vår kan også måle mye mer enn det som kreves for å utføre bevegelser og handling i den virtuelle virkeligheten.
– Allerede i dag er det mange selskaper som lever av å samle inn informasjon om oss til annonseformål, som Facebook og Google. Hva skjer hvis slike selskaper slipper inn i hjernen vår og vi ikke kan skjule noe lenger, spør Andersen.
Les alle våre saker om Morgendagens næringsliv her.(Vilkår)