Meldingstjenesten Whatsapp kjennetegnes av et hvitt telefonrør i en grønn snakkeboble med hvit ramme. I april sendte det amerikanske selskapet inn en søknad til Patentstyret i Norge for å få symbolet registeret som varemerke.

Søknaden ble avslått på grunnlag av varemerkeloven paragraf 14 som setter krav til særpreg, hvor Patenttilsynet mener at gjennomsnittsforbrukeren ikke vil kunne gjenkjenne symbolet.

«Merket vil kun oppfattes som et ikon som angir at varene og tjenestene gjelder å kommunisere i eller ved bruk av en telefon. Merket gir utvetydig informasjon om hva de aktuelle varene og tjenestene dreier seg om, og det er ikke noe ved utformingen som er egnet til å skape undring,» skriver Patentstyret i sin avgjørelse.

Dette er Whatsapp uenig i, og har nå sendt inn klage på avgjørelsen. Det er advokatfirmaet Zacco Norway as som representerer Whatsapp Inc. i saken.

Mener merke er originalt

Whatsapps advokat Frode André Moen skriver i klagen på vegne av Whatsapp at de mener avgjørelsen er «for streng» og mener symbolet er «nyskapt og originalt».

«For så vidt gjelder iboende særpreg peker vi på at det helhetlige figurmerket er blikkfangende, og vil etter vår oppfatning lett bli oppfattet som en indikator på kommersiell opprinnelse,» skriver han i klagen.

Whatsapp hadde 500 millioner aktive brukere i 2014, med 700 millioner bilder og 100 millioner videoer delt gjennom tjenesten hver dag. Facebook kjøpte opp tjenesten samme år for 19 milliarder dollar.

Dette viser Whatsapp til i klagen og mener det viser at logoen er en godt kjent merkevare. De mener derfor symbolet må godtas til registrering på grunnlag av bruksbasert særpreg.

«Hver gang brukeren åpner applikasjonen vil logoen springe i øynene, og bl.a. dette vil bidra til at logoen lett gjenkjennes og oppfattes som noens særlige kjennetegn,» skriver advokat Moen.

Whatsapps logo er blant annet allerede registrert i EU, USA, Kina, Japan og Russland.

Det har ikke lyktes DN å få kontakt med Whatsapps advokat Frode André Moen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.