Til tross for at prisen på én bitcoin den siste uken har rast nesten 20 prosent fra i overkant av 7.700 dollar til rundt 6.200 dollar mandag morgen, er oppgangen hittil i år likevel heftige 550 prosent. For tre år siden var prisen 200 dollar, og for seks år siden to dollar.

Etter det kraftige prisfallet de siste dagene og et forsøk fra utbrytere med å få kontroll over bitcoin og erstatte den opprinnelige digitale valutaen med «bitcoin cash», er bitcoin-miljøet på randen av borgerkrig.

Analytikere i Bank of Amerika advarte nylig investorene om at finansielle bobler blir mer «boblete» enn noensinne.

Ifølge Wall Street Journal (WSJ) kan bitcoin være på vei til å utvikle seg til den mest dramatiske boblen verden har opplevd.

Bak den vurderingen ligger en sammenligning med tidligere bobler. «Først var det tulipaner. Mer nylig var det internett-aksjer og deretter boligmarkedet. I det siste handler alt om bitcoin», skriver WSJ.

Åtte ganger sterkere oppgang

Avisen viser til at bitcoin-oppgangen de siste femten månedene er nesten åtte ganger sterkere enn oppgangen for teknologi-børsen Nasdaq de siste femten månedene før dotcom-boblen sprakk så det sang i år 2000.

WSJ viser også til de enorme sprikene i ekspertenes vurdering av kryptovalutaens enorme prisoppgang. Storbanken Credit Suisse har kalt bitcoin «selve definisjonen på en boble», mens toppsjefen i JPMorgan Chase, Jamie Dimon, sendte bitcoinkursen kraftig ned i september da han karakteriserte den som «svindel».

På den annen side er det stadig flere bevis på at finansindustrien er i ferd med å ta bitcoin inn i varmen. Den amerikanske finansgiganten Goldman uttalte forrige måned at den vurderer å etablere en egen digital valutabørs for handel med bitcoin og andre digitale valutaer, mens derivatbørsen CME i Chicago vil gjøre det like enkelt å investere i bitcoin som olje, gull og andre råvarer.

- Likevel, hvis tidligere bobler er noen indikasjon, så vil ikke bitcoins spektakulære oppgang vare evig. Og når den slutter, bør folk komme seg unna, avslutter Wall Street Journal.(Vilkår)

Bitcoins forklart på to minutter
DNs journalist forklarer hva bitcoins er.
02:14
Publisert: