Det er tidligere i år blitt kjent at over en halv milliard Yahoo-brukere fikk e-postkontoene sine hacket i 2014. På onsdag kveld bekreftet selskapet at over en milliard brukerkontoer ble hacket i 2013. Først nå –tre år senere –ble selskapet oppmerksom på det.

Omfattende databrudd

Det var en privat sikkerhetskonsulent som først ble oppmerksom på at en gruppe påsto de hadde tilgang til en database på mellom 500 millioner og en milliard e-postadresser og passord.

Andrew Komarov kontaktet Yahoo og amerikanske myndigheter i august etter at han hadde overvåket østeuropeiske hackergrupper.

Databasen ble tilbudt for 300.000 dollar (vel 2,5 millioner kroner). Ifølge Komarov ble databasen solgt minst tre ganger. Ved en anledning klarte han å få tilgang til databasen selv.

Yahoo bekrefter at brukerkontoer er på avveier.

«Vi har tatt skritt for å sikre brukerkontoer og samarbeider tett med politimyndigheter», skriver Yahoo i en pressemelding.

Dette er det mest omfattende hackingskandalen i historien. Til sammen har Yahoo bekreftet to tilfeller hvor 1,5 milliarder brukernavn og passord er blitt hacket. I begge tilfelle er det ikke selskapet selv som har oppdaget det.

Angrep på privatlivet

Bloomberg News, Techcrunch og andre amerikanske medier har fått tilgang til deler av databasene. Blant brukerne er ansatte i Det hvite hus, amerikanske kongressrepresentanter, FBI-agenter, nøkkelpersoner hos etterretningsbyråene CIA og NSA og det amerikanske forsvaret.

–Vi gjør hva vi kan for at NSA-ansatte skal holde en så lav profil som mulig. Det siste vi ønsker er en oversikt over NSA-ansatte, sier NSAs teknologidirektør Lonny Anderson til Bloomberg News.

Kamorov mener at hackere har sikret seg tilgang til mer enn brukernavn og passord.

–Yahoo-angrepet er spesielt effektivt for nettspionasje. Det har gitt hackerne tilgang til personlig informasjon, kontakter, eposter, interesser, kalendere og reiseplaner. Alt dette er viktige etterretningsinformasjon i de rette hender, sier han til Bloomberg News.

Det har gått tre år siden hackerne fikk tilgang til brukerkontoene hvor det ligger privat informasjon som kan benyttes til å få tilgang til andre nettjenester.

–Forskjellen fra dette angrepet og andre er at dette virkelig kan ødelegge privatlivet dit og muligens allerede har gjort det i flere år uten din viten, sier han.

Kan kansellere Yahoo-kjøp

Yahoo var på 1990-tallet verdens største internettselskap og pionerte nyhetstjenester, streaming, søk, gratis epost og handelstjenester. Selskapet mistet posisjonen til Google ved årtusenskiftet.

De siste 10 årene har selskapets viktigste verdier vært i det kinesiske internettselskapet Alibaba, hvor de investerte en milliard dollar. Selskapet ble lagt ut for salg for to år siden og i sommer fikk teleoperatøren Verizon tilslaget for nesten 4,8 milliarder dollar.

Dette salget står i fare.

«Som vi har sagt tidligere vil vi evaluere situasjonen mens Yahoo fortsetter etterforskningen. Vi vil gjennomgå hva denne utviklingen betyr før vi fatter en endelig avgjørelse», sier Verizon i en pressemelding natt til torsdag.

Det kan komme søksmål mot Yahoo.

–Hvis Yahoo var en bank tror jeg de ville ha stengt dørene. Jeg blir ikke sjokkert om Verizon trekker seg fra kjøpet da de ikke ønsker å bli assosiert med Yahoo, sier senioranalytiker Joel Espelien hos The Diffusion Group til Silicon Valley-avisen The Mercury News.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Brekke og Wærsted: - Ikke vært noen personkonflikt
Både konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted avviser at det har vært noen personkonflikt mellom dem. Ulikt syn på enkeltsaker skal være årsaken til uroen i toppledelsen i Telenor.
01:45
Publisert: