Nylanserte Iphone 6 kommer med en helt ny versjon av operativsystemet Ios 8. Men også eksisterende brukere av Iphone og Ipad kan oppgradere til Ios 8. Oppgraderingen er tilgjengelig for alle Iphone-modeller fra Iphone 4s og nyere. På Ipad er den tilgjengelig for Ipad 2, 3 og 4, Ipad Air og begge Ipad Mini-modellene.

HELSEJOURNAL. Helsetjenesten kan samle informasjon om helse, trening og kosthold fra ulike kilder.
HELSEJOURNAL. Helsetjenesten kan samle informasjon om helse, trening og kosthold fra ulike kilder.
Vi har gått gjennom noen av de største fordelene med det nye systemet.

Familiedeling

Med familiedeling kan inntil seks personer registreres som en familie med hver sine Apple-kontoer. Hovedfordelene er at man kan holde innholdet sitt adskilt samtidig som man bare trenger å betale én gang for innhold. Familiemedlemmer kan kjøpe musikk, filmer, bøker, apper eller spill med ett og samme kredittkort og familiens «overhode» kan legge kjøpsbegrensninger og aldersbegrensninger på barnas kontoer.

Når et av barna vil kjøpe innhold, får foreldrene varsling på sin egen telefon og kan godkjenne eller avvise kjøpet.

Familiedeling har også andre fordeler. Med eget passord kan man holde innhold privat om man vil. Man kan dele bilder med resten av familien, men velger selv hva som skal deles.

Medlemmenes kalendre kan også deles automatisk, så man ikke trenger å gjøre noe aktivt for å ha en felles kalender.

Sporing av de ulike Apple-enhetene i familien er også mulig, dersom alle samtykker til det.

Helse

Helse er en ny tjeneste fra Apple som tar en annerledes tilnærming til trenings- og ernæringsapper enn andre telefonprodusenter. Helse fungerer mer som et dashbord som samler informasjon fra ulike kilder, i stedet for å være en treningsapp selv.

Man kan registrere utrolig detaljert informasjon i Helse. Høyde, vekt og puls er selvskrevent, men også blodsukker og allergier kan registreres sammen med hvilke medisiner man tar. Helse lar deg også lage en oversikt man kan gi til helsepersonell dersom man blir utsatt for en ulykke.

Kroniske pasienter kan sende informasjon fra blodtrykks- eller blodsukkermålinger til fastlegen, dersom det lages løsninger for dette.

For de fleste brukerne blir nok dog Helse stedet som setter kaloriapper og løpeapper i kontakt med hverandre.

Helse-appen blir imidlertid ikke tilgjengelig før etter en senere oppdatering, ettersom Apple avdekket et teknisk problem med tjenesten rett før lanseringen av Ios 8.

Icloud

Hittil har Icloud vært en nettbasert sikkerhetskopi som har tatt vare på særskilte filer fra Iphone og Ipad. Nå heter tjenesten Icloud Drive og man kan i tillegg til de vanlige sikkerhetskopiene laste opp og lagre alle typer filer, som på en vanlig skylagringstjeneste.

Apple har samtidig revidert de ulike abonnementene for ekstra lagring. Alle får fem gigabyte gratis, men mot en månedlig sum kan man få 20, 200, 500 eller 1000 gigabyte lagring. Kapasiteten er felles hvis man har familiedeling.

Betalingen er nå månedlig i stedet for at man må betale for et helt år på forskudd, slik det har vært hittil.

Tastatur

Apples tastatur har vært mer eller mindre uendret siden introduksjonen i 2007. Men med Ios 8 introduserer Apple ordforslag mens man skriver. Etter endt ord får man også forslag til neste ord ut fra hva man har skrevet tidligere. Dette er en funksjon som har vært standard på andre smarttelefoner i mange år, men Apple har likevel ikke klart å lage norsk støtte for sitt nye tastatur.

Da er det mer interessant at Apple åpner for tredjeparts tastaturer i Ios 8. Da vil man blant annet få tilgang til sveiping, som betyr at man drar fingeren over tastaturet i stedet for å trykke på bokstavene. Tastaturappen analyserer sveipingen og foreslår ord. Sveiping er vesentlig raskere enn å trykke på hver enkelt bokstav.

Meldinger

Den gamle «Imessage»-appen heter nå Meldinger. Så lenge man snakker med andre Apple-brukere har den fått noen nye funksjoner. Man kan enkelt sende et lydopptak, flere bilder eller videoer og man kan dele posisjonen sin. Det er også en ny måte å opprettholde gruppesamtaler på.

Bundler

En liten, men praktisk nyhet er at utviklere av apper nå kan selge pakker med flere apper til en rabattert pris.

Kontinuitet

Denne funksjonen bruker Icloud til å synkronisere statusen til ulike programmer slik at man kan starte på en oppgave på en enhet og fortsette den på en annen. Funksjonen kan brukes til nettsider, regneark, dokumenter og annet og fungerer både på Iphone, Ipad og Mac-pc-er.

Inkludert i kontinuitet er en funksjon som gjør at et innkommende anrop til en Iphone speiles til alle enheter som er pålogget samme Apple-konto. På godt og vondt. Det er nemlig ikke alltid en fordel at det begynner å ringe i fem enheter i samme rom samtidig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.