Aktivitetsarmbånd er stort blant nordmenn. I fjor skaffet vi oss 440.000 nye smartarmbånd og i løpet av året vil like mange nye henge rundt håndleddene våre, ifølge tall fra Elektronikkbransjen.

Totalomsetningen for såkalte wearables, som også inkluderer smartklokker, var den raskest økende kategorien i bransjen i 2016 – med en vekst på mer enn 15 prosent fra året år.

Etter hvert som vi er blitt vant til den elektroniske følgesvennen, øker også kravene til dens ytelse og muligheter.

Derfor er det bra at wearablesgiganten Fitbits siste tilskudd, Alta HR, kommer med pulsmåling – i motsetning til sin forgjenger

Men heller ikke denne Alta-versjonen registrerer trappegåing, noe som rett og slett er sjokkerende dårlig og «gammeldags».

Riktigere energiforbruk

Å ta trappen fremfor heisen, vil likevel lønne seg. Selv om du ikke premieres med en «etasje» i Fitbit-universet, vil den økte anstrengelsen av å tråkke opp trinnene slå ut på pulsen.

Fordelene med pulsmåling er mange: Aktivitetsnivået og totalt energiforbruk blir riktigere, fysisk fremgang – og tilbakegang, vises tydeligere og et «bevis» på fysisk anstrengelse vil kanskje bidra til å motivere flere i forhold til å være aktiv.

Utover dette er Alta HR ganske lik sin eldre søster. Den måler skritt, brukte kalorier, timer du er aktiv i løpet av døgnet og minner deg på å være aktiv. Den gir beskjed når noen ringer eller melder deg på telefonen. Du kan også bli diskret vekket av armbåndets vibrasjoner på håndleddet, men pass på ikke å vekke partneren din når lyset fra klokken aktiveres hvis du beveger på armen om natten.

Fitbit Alta HR kommer med utskiftbart armbånd.
Fitbit Alta HR kommer med utskiftbart armbånd. (Foto: Mikaela Berg)

Personlig armbånd

Det beste med Alta HR i forhold til andre aktivitetsmålere i samme sjanger, er muligheten til å endre utseendet. Du kan blant annet velge mellom armbånd fra designere som Vera Wang og Tory Burch. 

Vi testet med to ulike «standard» armbånd, ett i gummi og ett i sølvfarget metall. Metallremmen kjentes først hard og tung, men ble raskt favoritten. I motsetning til armbåndet i gummi – som er det naturlige valget til en svett treningsøkt, fikk metallvarianten bli med i alle settinger på jobb: Viktige møter, intervjuer og andre tilstelninger som stiller et visst krav til dresskode.

At den får deg til å føle deg som en av passasjerene på romskipet i science fiction-filmen «Passengers», var også et pluss.

Men alt dette koster. Prislappen på metallbåndet fra Fitbit ligger på mellom 700 og 900 kroner. For designarmbåndene må du ut med 200 dollar eller 1700 kroner, og enkelte er kun tilgjengelig i utvalgte butikker i USA.

Søvnanalysen er tilgjengelig for Fitbit-enheter gjennom en ny programvareoppdatering fra produsenten.
Søvnanalysen er tilgjengelig for Fitbit-enheter gjennom en ny programvareoppdatering fra produsenten. (Foto: DN)

Analyserer søvn

En annen morsom og ny funksjon er søvnanalyse. Den er tilgjengelig for Fitbit-enheter gjennom programvareoppdatering fra produsenten. En natts søvn deles inn i sykluser bestående av lett-, dyp- og REM-søvn. Du kan sammenligne søvnmønsteret ditt med andre av samme kjønn og alder som deg selv.

I likhet med fjorårets «Cardio Fitness Level», som Fitbit hevdet målte brukerens maksimale oksygenopptak, må også søvnanalysen tas med en klype salt. Dette er Fitbit heldigvis klar over.

På hjemmesiden opplyser produsenten selv at når søvnforskere analyserer søvn, har de festet sensorer på hodet til testpersonene for å registrere hjerneaktiviteten mens de sover. Fitbits analyse er med andre ord svært forenklet, da den baserer seg på bevegelse og puls.

Alta HR kan være et godt valg for deg som er normalt aktiv og liker å logge sin fysisk tilstand. Er du i tillegg opptatt av at armbåndet skal matche personlig stil, er dette en sikker vinner. 

Men trenger du et skikkelig treningsverktøy, anbefaler vi en tradisjonell pulsklokke med hardere skyts.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: